Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fogbetegségek megelőzésének lehetőségei

A fogbetegségek megelőzésének lehetőségei

A caries és a parodontopathia kialakulásának legtöbb tényezője ma már tisztázottnak tekinthető, megelőzésük ezért döntően szervezési kérdés. Mivel a caries keletkezésében több ok szerepel, megelőzése is komplex tevékenységet kíván. Önmagában egyetlen megelőzési módszer nem elegendő a caries teljes megszüntetéséhez, ezért az ismert módszerek kombinációját kell alkalmaznunk. Elvileg ma a következő lehetőségek állnak rendelkezésünkre 1. a táplálkozás irányítása, főként a cukor-, azaz szénhidrátfogyasztás mennyiségi és minőségi változtatásával, fluoridok általános és helyi alkalmazása a zománc ellenálló képességének fokozására, a szájhigiénés módszerek, melyek elsősorban a foglepedék eltávolítása útján hatnak.
Az ínygyulladás és a fogágybetegség alapvetően a foglepedék (dentális plakk) kialakulásának meggátlásával, tehát jó szájhigiénével, rendszeres és gondos szájápolással előzhető meg. A cukorpótló anyagok közül a legrégebben ismert a szorbit és a xilit. A szorbitot 1868-ban fedezték fel a berkenye bogyójában. A cukorbetegek számára 1929-től kezdve ajánlják, mivel a vércukrot nem emeli. Fogszuvasodás-megelőzési célokra először 1945-ben javasolták; 1969-ben Svájcban kezdték forgalmazni a szorbittartalmú édességeket „fogkímélő” édességek címen, s azóta Európa, Amerika, Ázsia legtöbb országában kaphatók.
A xilit nevét a görög „fa” szóból nyerte. 1981-ben állították elő szalma, illetve faforgácsok hidrolízise révén. A természetben a sárga szilvában fordul elő, előállítása azonban anyag- és költségigényes. Ma már Európa legtöbb országában engedélyezték a forgalomba hozatalát. A cukorpótló anyagok közül a xilitet a száj mikroorganizmusai egyáltalán nem, a szorbitot csak részben és lassabban bontják.
Az édességpótlók hatását klinikai kísérletekben Skandináviában, legtovább Finnországban vizsgálták: két éven át xilitet fogyasztó egyének között 90 százalékkal kevesebb új fogszuvasodás keletkezett, mint a normál, cukros táplálékot fogyasztó csoportban. Magyarországon a normál, cukortartalmú táplálék xilittartalmú édességekkel történő részleges helyettesítésének, illetve kiegészítésének hatását vizsgálva – 700 gyermeken három év eltelte után – hasonlóan jó eredményeket észleltünk.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás