Kezdőlap / Fogászati betegségek / A száj higiéné szerepe a prevencióban

A száj higiéné szerepe a prevencióban

Mivel mind a caries, mind a parodontopathiák keletkezésében a fogon megtapadó plakknak döntő jelentőséget tulajdonítanak, a prevencióban törekedni kell a dentális plakk és a fogkő eltávolítására A dentális plakk eltávolítására mechanikus eszközöket és kémiai anyagokat próbáltak alkalmazni.
A mechanikus módszerek egyszerűbb fajtái közé a rendszeres fogkefe- és fogkrémhasználat, differenciáltabb módjai közé a fogselyem, az interdentális (fogközi) fa- és gumipálcikák használata tartozik, rendszerint plakkfestő anyagok alkalmazásával egybekötve. Növeli a mechanikus plakktisztítás hatásosságát, ha azt gyermekkorban, iskolákban, kollektív módon, ellenőrzés mellett végzik.
A szájhigiénére nevelés és a helyes fogápolás módszereinek elsajátítása igen fontos része a hazai komplex prevenciós programnak.
A foglepedékre ható kémiai anyagok közül ma legismertebb a klór-hexidin, melyet a fogszuvasodás megelőzésében jó eredményekkel alkalmaztak. A klór-hexidin-oldattal való öblítés csökkenti a nyálban és a plakkban lévő mikroorganizmusok számát, ezáltal plakk-redukáló hatása van. A fogkövek rendszeres eltávolítása céljából (depurálás) a fogorvost legalább hat hónaponként fel kell keresnünk. A fogkő eltávolítása mechanikusan, kézi eszközökkel, vagy ultrahangos depurátorokkal történhet.
Milyen a jó fogkefe?
A fogkefe az egyéni szájhigiéné legrégebbi, és ma is legfontosabb eszköze. A fogkefe alkalmas az ételmaradékok, egyes elszíneződések és a dentális plakk mechanikus eltávolítására. A fogkefe hatékonysága a dentális plakk eltávolításában számos tényezőtől függ, így például a fogkefe fejétől, sörtéitől, az egyén által alkalmazott fogmosási technikáktól, az életkortól, a szájviszonyoktól (fogakhoz való hozzáférhetőség), járulékos fogtisztító eszközök alkalmazásától stb. A fogkefe lehet kézi fogkefe vagy elektromos erővel hajtott fogkefe. Régebben a fogkefe sörtéit disznósörtéből készítették, később a műanyag sörték alkalmazása ezt kiszorította. Ma az ideálisnak tartott fogkefe kis fejű, ami a fogsor minden területéhez, a fogak minden oldalához való hozzáférhetőségét biztosítja. A sörték műanyagból készülnek, végük lekerekített, hogy a fogzománcot ne sértsék, négy vagy öt sorban, soronként 10-12 csomóban, sűrűn helyezkednek el.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Leave a Reply