Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fogínybetegségek kezelése

A fogínybetegségek kezelése

A fogínybetegségek a fogak elvesztésének elsődleges okai. Mégsem elsősorban a fogak egészségi állapotára vannak hatással, annál inkább összefüggésbe hozhatóak a szív-és érrendszeri betegségekkel, valamint a szívmegállással. A betegség fájdalommal nem jár, első figyelmeztető jelei a rossz lehelet és az evés, vagy akár fogmosás közben fellépő fogínyvérzés.
A probléma észlelésének kezdeti szakaszában orvosi felülvizsgálat után fogorvosi tisztítás és antibiotikumos kezelés a javasolt a gyulladás megszüntetése érdekében, valamint iránymutatást kaphatunk a helyes fogápolásról és –tisztításról. Ha a betegség már előrehaladottabb, az antibiotikum mellett fogkő eltávolítás és gyökérsimítás szerepel a lehetőségek között. Súlyosabb esetekben sebészeti beavatkozás szükséges, a fog eltávolításától kezdve a csontpótlásig és a károsodott szövetek helyreállításáig. Erősen mozgó fogak esetén a még meglévő fogakat rögzítik, a hiányzókat pedig a gyulladt állapot megszüntetése után mielőbb pótolják.
A kezelés elmaradása a fogak elvesztéséhez vezethet, de megfelelő fogorvosi munkával gyógyítható a fogínybetegség. A legjobb megoldás mégis a megelőzés: az alapos tisztítás, a fogmosás, a gargarizálás, a fogselyemmel való tisztítás és a rendszeres felülvizsgálat. Emellett a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás is sokat segíthet. A túlzott cukorfogyasztás és a gyorséttermi kaját ugyanis vonzzák a baktériumokat. Érdemes a dohányzást is kerülni, ami szintén számos szájüregi probléma forrása.
Mosolyunk szépsége és fogaink épsége érdekében keressük meg a legjobb fogorvost és a legmegfelelőbb kezelést. Fontos, hogy minél hamarabb forduljunk orvoshoz, mert minél hamarabb kezdődik el a fogínybetegség kezelése, annál több szövődménytől óvjuk meg magunkat.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás