A fogzás

A fogzás 5-6 hónapos kor körül kezdődik, de ez minden gyereknél változó. Első jelei már 3-4 hónaposan jelentkezik, ami a nyálzás. Egyes babák képesek egész nap nyálazni, még vannak akiknél, csak 1-2 napig tart. Másik jellemző tünete az állandó rághatnék, ilyenkor a kicsi mindent a szájába vesz, kezecskéjét rágja, cumiját forgatja a szájában és rágicsálja. A rágcsálással nem csak a fájdalom enyhül, hanem gyorsítja a folyamatot is.
A kisbabák nagy részénél fellép egy két kellemetlen tünet is a nyálzáson kívül. Ilyenek a laza széklet, étvágy változás, csúnyább popsibőr, néha erős hasmenés, étvágytalanság, nyűgösség, fájdalmas sírás, éjjel nappal álmatlanság, hőemelkedés, láz, orrfolyás.
Sajnos ezt senki nem tudja megmondani, hogy milyen hosszú és kellemetlen folyamat lesz. Az csak egy általános tévhit, hogy a fogzás néhány napig tart, addig tart amíg ki nem bújik a fogacska. 1-1 fog kibújása akár hetekig is eltarthat. Először csak beduzzad a baba ínye, aztán napok telnek el, még valóban kibújik a fog. Ez a metsző fogaknál 3-4 napig tart, a hátsó rágófogaknál, akár hét is lehet, mire teljesen áttöri a méretes fog az ínyt.

Vannak-e tanácsok a fogzás könnyebb átvészelésére? Igen a fogzás okozta fájdalmat több módszerrel is lehet enyhíteni.

-Fájdalom csillapító módszerek alkalmazása: amit már a fogzás első jeleitől lehet alkalmazni az a Dentinox nevű fogínygél, amit naponta többször lehet az ínyre kenni és bele dörzsölni. Ez egy kis ideig érzésteleníti az ínyt, így a csecsemő meg nyugszik és elalszik. Ha azonban ez nem segít, akkor lehet adni a Germicid-C kúpot, és a Panadol baby szirupot. Persze nagyon fontos az előírt mennyiség betartása.
-Fagyasztott tárgyak: bármilyen hideg tárgy tudja enyhíteni a fájdalmat, de kis gyerekeknél a hűtőrágóka használata ajánlott.
-az íny masszírozása:tiszta ujjal masszírozd gyermeked ínyét 2 percig minden alkalommal, amikor nyűgösebb és sír.

És mindezek mellett nagyon sok törődésre és megértésre van szükségük a kicsiknek, ezért ebben az időszakban legyünk mindig nagyon türelmesek és megértőek velük.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Totyogók ruhatára

Ahogy a baba növekszik, a ruhanemű vásárlásakor fő szempont, hogy kényelmes legyen, és ahogy a …

Hozzászólás