Kezdőlap / Állatok / Macska / Az ázsiai macska – a sokszínű fajta

Az ázsiai macska – a sokszínű fajta

Az ázsiai macska csoport elnevezés. A csoporton belül megkülönböztethetjük az ázsiai cirmost, az egyszínűt és az ázsiai füstös macska fajtát. Az ázsiai macskáknál a tenyésztők más – más fajtájú macskákat kereszteztek egymással. Így alakultak ki a ma ismert különböző ázsiai macska fajták.
Az ázsiai cirmos azon kevés macskafajták közé tartozik, amelyet mind a négy cirmos változatban tenyésztenek. A legnépszerűbb az árnyalt cirmos.
Jellemzői: Közepes méretű, izmos macska. A feje rövid, ék alakú, a fejtető finoman lekerekített. Fülei inkább Közepes, vagy nagy méretű. A szemeinek a színe az aranytól a zöldig sokféle lehet. Szőrzete finom, rövid, testhez simuló.
Az ázsiai füstös macska.
A füstösök az összes ázsiai egyszínű változatban előfordulnak. A fedőszőrzete hosszabb, aljszőrzete halványan fénylik a testhajlatokban, ami mozgás közben meg-megcsillan. A fajta a burmilla macska véletlenszerű kialakulása után megkezdett brit tenyész program során jött létre.
Közepes termetű, izmos, a feje rövid ék alakú. A fülei közepes-nagy méretűek.
Szőrzete rövid, finom és testhez simuló.
Ázsiai (egyszínű) macska
Közepes testméretű, izmos. Erősebb és nehezebb, mint amilyennek látszik. A háta a vállától a tomporáig egyenes, lábai arányosak, a mancsok kecsesek, fülei nagyok. Szemek: nagyok, egymástól távol helyezkednek el. A szemszíne A sárgától a borostyánig elfogadott.
Szőrzet testhez simuló, nagyon rövid finom és fényes, minimális aljszőrzettel. Az összes színváltozatnál a test alsó része kicsit világosabb, mint a hát. A testszín mintázata jól kivehető.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A macska is lehet allergiás

Ha meghalljuk ezt a szót: allergia, eszünkbe sem jut, hogy nemcsak az embereket kínozhatja a …

Hozzászólás