Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A folyószámlahitel jellemzői

A folyószámlahitel jellemzői

A bankok egyik legelterjedtebb hitelterméke a folyószámlahitel. Az átmeneti készpénzzavar áthidalására szolgáló fogyasztási hitele.

A bank hitelbírálatát követően, egyedi összeg kerül megállapításra, amit hitelszerződésben rögzítenek, és a folyószámlához kapcsolódóan vehető igénybe. A szerződéses összeg keretéig a folyószámláról több pénz vehető fel mint amennyi rajta van („túlterhelhető”). Ezen hitelfajtához általában nem kérnek kezest, a szerződő fél pénzhasználati szokásait és a számlára érkező jóváírások figyelembe vételével állapítják meg a hitelkeret összegét. A felhasználás célját és részleteit nem korlátozzák. A visszafizetés részletekben vagy egy összegben is történhet. A visszafizetést általában a beérkező összegek felhasználásával folyamatosan történik. Amint a rendelkezésre álló hitelösszeg visszatöltődik, újra, (új hitelbírálat nélkül) automatikusan igénybe vehető.

(Ezt úgy kell elképzelni, mintha 120.000 Ft fizetést utalnának a számlánkra. A fizetésünk után 60.000 Ft folyószámlahitelt kapunk a bankunktól. Így összesen 180.000 Ft-ot költhetünk el. Ha ebből elvásárolunk 40.000 Ft-ot értelemszerűen már csak 140.000 Ft fog a rendelkezésünkre állni. De ha a hónap közepén kapunk a vízműtől 20.000 Ft számla-visszatérítést, akkor az elkölthető összeg (visszatöltődik és) újra 160.000 Ft lesz.)

Ennek a hitelfajtának nincs lejárata, viszont a bank fenntartja magának a jogot az időről-időre történő felülvizsgálatra. Az igénybe vétel feltételeit (kamatok, költségek, fordulónapok, felvehető összeg) bankokként eltérőek és változóak.

A folyószámlahitelhez nem kapcsolódik külön hitelkártya, a folyószámlához rendszeresített bankkártyával lehet felvenni pénzt automatából, vagy fizetni bárhol ugyan úgy mint egy hitel nélküli folyószámla esetében.

Az igénybe vétel általános feltételei:
– Magyarországi, 18 évet betöltött személy (csak magánszemély! van ugyan vállalkozók és cégek számára is igénybe vehető hasonló hitelkonstrukció, de azt most nem tárgyaljuk)
– Magyarországon bejelentett állandó lakhely
– Munkaviszony (általában legalább egy év folyamatos), és az abból származó jövedelem számlára utalása (a jövedelem elvárt mértéke a szerződésben meghatározott, illetve általában a minimálbér összegével egyeik meg.)
– Folyószámla vezetés az adott banknál, amely legalább 3 hónapja aktív (a jóváírások és terhelések alapján tudja a bank megállapítani mennyire vagyunk hitelképesek)
– Személyi okmányok bemutatása szükséges az igényléshez illetve még egy arcképes igazolvány
– Ha nem a bankszámlára utalják a jövedelmet, akkor jövedelemigazolás
– A lakcímre szóló közüzemi számla (a bank ebből látja, hogy a lakcímen valóban laknak és nem csak egy bejelentett címről van szó)

Folyószámlahitelt azoknak érdemes igénybe venni, akik valamilyen átmeneti pénzzavarba kerülve biztosítani szeretnék, hogy ne legyen fennakadás pénzügyeikben. Előnye, hogy a folyamatosan érkező terhelések és havi fix jóváírások viszonylagos védelmet jelentenek az eladósodás ellen. A bank alaposan mérlegelve, a hitel-teherviselési képességünk figyelembe vételével állapítja meg a keretet. Mindenkinek felhívnám azonban a figyelmét rá, hogy bármennyire biztonságosnak és kényelmesnek is tűnik ez a hitelfajta, hosszú távon ez is költségekkel járhat (főleg ha hónapról hónapra nem tudjuk visszafizetni az előzőekben elköltött összeget). Itt is igaz a régi aranyigazság: Mindenki csak addig nyújtózkodjon.. ameddig a bankszámlája ér.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply