Kezdőlap / Társadalom / A fulanik

A fulanik

A nyugati-afrikai fulaniké a legnagyobb nomád népcsoport a világon. Magukba olvasztottak egy sor más népet is, mialatt az iszlám vallás tért hódított.
A fulanik eredete vitatott, sokan úgy tartják, hogy észak-afrikai vagy arab eredetűek, világosabb bőrük és kevésbé göndör hajuk alapján. Jóllehet újabb kutatások azt mutatják, hogy észak-afrikai és szub-szaharai nomád törzsektől számazhatnak. A fulani volt az a népcsoport, amelyik elsőként felvette az iszlámot, és amely Nyugat-Afrika nagy részét befolyása alá vonta nemcsak vallásilag, de politikailag és gazdaságilag is.
A fulanik nagyon büszke emberek, az iszlám terjesztőivé váltak és tovább terjeszkedtek Nyugat-Afrikában. Elsősorban nomád pásztorkodásból és kereskedelemből élnek. Vándorlásaik során nagyon sok kereskedelmi útvonalat hoztak létre. Sokszor a kisebb piacokon elbeszélgetnek az emberekkel, és tovább terjesztik a híreket Nyugat-Afrikába.
Legagyobb kincsük a szarvasmarha – számos néven illetik, sok szokás és tabu kötődik az állatokhoz. A birtokolt tehenek száma jelzi valakinek a gazdagságát. Az állatok elég sok összetűzéshez vezetnek a fulanik és más népcsoportok között, mivel könnyen átsétálnak más birtokára és lelegelik a gabonát.
Az idő előrehaladtával Nyugat-Afrikában is modernizálódik a közlekedés, ami viszont azzal fenyegeti a fulanikat, hogy elveszítik nomád identitásukat, és falvakban, farmokon kell letelepedniük. Ez gyakran problémát okoz számukra, mivel a fulanik nagyn büszkék egedi kultúrájukra, és mivel hozzászoktak ahhoz, hogy másokat irányítsanak.
A fulanik nagyon tisztelik a szépséget. Igen fontosnak tartják, és kifejezésének egyik módja a tetoválás, amivel előszeretettel díszítik egész testüket. A nők ajka és annak környéke gyakran feketés színű a tetoválástól vagy a hennával való díszítéstől.
A fulanik nagyon nagy jelentőséget tulajdonítanak a bátorságnak és a félelemnélküliségnek is, fegyvereikre is büszkék. Amikor két fiú serdülőkorba ér, meg kell egymással küzdeniük lándzsával, ami ha megszúrja őket, nem mutathatnak fájdalmat, hanem nevetniük kell. Nagyon sok fiatal halt már meg az ilyen próbák során, és jóllehet már sok országban törvényellenesnek számít, azért csak tovább gyakorolják.
A fulanik rendesen sok marhát tartanak, ezért a síkságokat részesítik előnyben Mali, Niger, Burkina Faso és Guinea területén. Szigorú kasztrendszerben élnek – a négy fő kaszt a nemesség, a kereskedők, a kovácsok és a rabszolgák rétege.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Rio de Janeiro városa

A várost spanyol telepesek alapították 1565-ben. Jelenleg 6,230 millió lakosa van és a város területe …

Leave a Reply