Kezdőlap / Otthon és család / A gyerek szünidőben játsszon, pihenjen, szerezzen tapasztalatokat!

A gyerek szünidőben játsszon, pihenjen, szerezzen tapasztalatokat!

A szülői törődés, gondoskodás nem pótolható a nyári szünet elején a szülőkben felmerülhet, miként lehetne elkerülni, hogy a gyermekük óvodában szerzett ismeretei, képességei ne tűnjenek feledésbe a vakáció néhány hete alatt? Hiszen ilyenkor nincs közelben pedagógus, aki szakszerű megoldásaival segíthetne. a nagy kérdés: hogyan fejlesztheti a szülő gyermeke meglévő tudását anélkül, hogy a kicsi bármit is észrevenne? A gyermekek számára fontos a figyelem, a törődés, amit, ha megkapnak nagyon fogékonyak, és nyitottak tudnak lenni.
A nyári szünet beköszöntével az a legjobb, ha a szülők családi programokat szerveznek, gondolok itt elsősorban szabadtéri kikapcsolódásra, biciklizésre, túrázásra. Nem kell nagy költségvetésű eseményekre gondolni, a közösen eltöltött idő az érték. Ilyenkor a gyermekeket nyugodtan szabadjára lehet engedni, hadd fedezzék fel a környezetüket! Ugyanis, amit eddig nem ismertek, azt ilyenkor megtapasztalhatják, s továbbfejleszthetik már meglévő képességeiket. Például, ha az erdőben kirándulnak, amellett, hogy bővítik meglévő ismereteiket, fejlesztik a mozgásukat. Ez alatt például nagy mozgásukat azzal, hogy futkároznak vagy fára másznak, finom mozgásukat pedig azzal, hogy növényt, bogarat gyűjtenek, csokrot kötnek, az ágakat, terményeket barkácsoláshoz használják…
Fontos, hogy a szülő a gyermeke már meglévő tapasztalataira, tudására, ismereteire építsen. a kicsik napról- napra érettebbek, okosabbak és megtanulják felhasználni meglévő tudásanyagaikat. A lényeg az, hogy a szülő foglalkozzon a csemetéivel, és ne a televízió elé ültesse őket, ami persze mindig könnyebb megoldásnak tűnik, mint a törődés. Pedig, sajnos, ez a utóbbi a gyakoribb. Holott, csak egy kis odafigyelésre lenne szükség. a kicsik agya olyan, mint a „szivacs”, magába szívja az információt és a tudást. Ne féljünk terhelni őket!
Az a néhány hét a gyermekek életében, amíg tart a nyári szünet, arról szóljon, hogy önfeledten szórakozzanak, játsszanak, tapasztalatot szerezzenek, ismereteiket bővítsék és pihenjenek. Ilyenkor a család is könnyebben össze tud hangolódni érzelmileg és fizikailag egyaránt. A szülők ne hagyják elveszni ezt a nagyszerű lehetőséget, mert az óvónő három-négy év alatt iskolaéretté formálja ugyan a gyermekeket, de azt a fajta törődést és gondoskodást nem pótolhatja, amit egy szülő tud nyújtani a gyermekének.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A gondolkodás fejlődése óvodáskor végén, és az iskolába kerüléskor

Az óvodáskor sok szempontból nagyon fontos időszak a gyermek életében, nemcsak szociális viszonyainak fejlődésében, hanem …

Hozzászólás