Gyermeknap

A gyermekek ünnepén sok-sok gyermeknapi program közül lehet választani: állatkert, vidámpark, cirkusz. Ilyenkor jön a vándor vurstli a falu szélére, lehet célba lőni, körhintázni. Bábszínház, csónakázás, kis vonatozás? Mi is lenne emlékezetes a kicsinek?
Az egyik kislánynak az első fagyit jelenti a gyereknap, a másiknak színes lufit, amire nagyon kell vigyázni, nehogy elrepüljön.
Talán az a legfontosabb, hogy kialakuljon a családban egy rítus, ami csak azokon a bizonyos napokon tér vissza. Ettől lesz az ünnep más.
A gyermeknap azért is jó, mert mindannyian gyermekek voltunk és bizonyos értelemben vagyunk ma is. A gyermeki őszinte vidámság, a játék öröme iránti vágy a felnőttekben is szunnyad valahol. Csak üljünk le a kisszékre vagy a homokozó szélére! Menjünk újra cirkuszba, üljünk fel a forgóhintára, s legyünk óriásból gyermekek! Átélhetjük újra, milyen is a felhőtlen kacagás, a repülés, a boldog szédülés. Az ég felé kúszó lufi könnyedsége, a selymes homok ujjaink közötti pergése visszahoz valamit a régi kellemes emlékekből. Ezek azok az emlékek, amik bármikor, akár évek múltán is segíthetnek az ellazulásban. Elég csak felidézni őket. Amikor valami szorongató, kellemetlenebb időszak jön, van honnan töltekezni. Hiszen elég csak arra gondolni, hogy milyen szép kék is az ég, s a bárányfelhők hogy úsznak el a nap előtt. S a nagy piros, gázzal töltött lufi hogy húzza felfelé a karunkat, miközben szorítjuk, el nem engedjük, mert csodálatos ez a léggömb. Az ilyen napokon szerzett élményekre, csúcsélményekre tudunk támaszkodni később, a nehéz napokon. Adjuk meg ezt gyermekeinknek is!
Amikor nehezen alszik el a gyermek, azt mondjuk neki: gondolj valami szépre! Gondolj arra, hogy milyen is a forgóhintán ülni, vagy arra, hogy épül a homokvár a folyóparton. A fogorvosi székben ülve is elvarázsolhat egy ilyen kellemes emlék. Képzeld csak el, hogy a hideg fagyi hozzáér az ínyedhez, és teljesen érzéketlenné válik. A málnafagyi ízét érzed. S mire a fagyi elolvad, már túl is vagyunk az egészen, volt, nincs tejfogad!
A gyermekek ünnepe tehát egy olyan vasárnap, amikor fontos, életre szóló emlékek születnek, ha együtt a család. Készüljünk erre előre egy kicsit gondolatban. Tervezzük meg, hogy mitől is lehet gyermekünknek is olyan élménye, amiből később, évek múlva is töltekezhet. Lehet ez egy közös játék, várépítés, versenyfutás, hegymászás vagy az idei első fagyizás. Nagyon fontos, hogy felemeljük őket vagy leguggoljunk hozzájuk.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Lávalámpa – az otthon dísze

A lávalámpa egy olyan dekorációs eszköz, ami a nevében szereplő „lámpa” szó ellenére világításra a …

Hozzászólás