Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / A gyesről 2011-ben

A gyesről 2011-ben

A gyes időtartama 2 évről újra 3 év lesz 2011. január 1-től, mely visszamenőleg vonatkozik azokra a gyermekekre, akik 2010 április 30. után születtek.
Ikergyermekek esetében változik a gyes összege, időtartama továbbra is a tankötelessé válás évének végéig szól. Súlyosan fogyatékos, vagy tartósan beteg gyermek esetében ez az időtartam a gyermek 10 életévének betöltéséig tart.
A gyes havi összege megegyezik az öregségi nyugdíjminimummal a gyermekek számától függetlenül. Ez az összeg 2011-ben bruttó 28.500.-Ft.
Ikergyermekek esetében azonban figyelembe veszik azt, hogy hányas ikrekről van szó. Itt a gyes összege megegyezik az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 2 gyermek esetén 200%-ával, 3 gyermeknél 300%, és így tovább.
Újra bevezetik a gyes melletti munkavégzés időbeli korlátját, mivel ha valaki gyes mellett teljes munkaidőben dolgozik, akkor nincsen anyagi kiesése, amit pótolni kellene. A munkavégzést a gyermek egy éves kora után lehet elkezdeni, legfeljebb heti 30 órás munkaviszonyban. Az otthon végezhető munka ez alól kivételt jelent, ott nincsen időbeli korlátozás.
Tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermek mellett sincsen időbeli korlátozás, valamin ikergyermekek esetében sincs, de csak azzal a feltétellel, hogy a szülő csak az egyik gyermek után kapja a juttatást.
Módosultak továbbá a nagyszülők gyermekgondozási segélyre való jogosultságára vonatkozó rendelkezések is. A nagyszülő továbbra is csak akkor kezdhet el munkavégzést, ha a gyermek betöltötte a harmadik életévét, de a napi 4 órás időkorlát heti 30 órára emelkedett.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kisbabák tejigénye

Ahogy nő, minden kisbabának egyre több tejre lesz szüksége. Ennek ellenére, az etetéseket a baba …

Leave a Reply