Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Mire elég a GYES ?

Mire elég a GYES ?

A GYES Gyermek gondozási segély.Talán még segélynek sem illene nevezni ezt a hatalmas összeget.
A gyermek 2 éves korától jár 3 éves koráig.Iker gyermekek esetén a gyermek tankötelessé válásáig lehet a szülő gyesen.Azért nem anyukát írok mert előfordulhat olyan eset is amikor apuka van gyesen , esetleg a nagymama.Igaz, ha valaki nem munkahelyről ment szülni akkor alanyi jogon a születéstől kezdve ezt kapja.Azonban ha tartósan beteg illetve fogyatékos a gyerek akkor a 10.életévéig jogosult a szülő a gyesre. A Magyar Államkincstártól kell igényelni és onnan folyósítják minden hónapban.

A GYES összege 2011-ben bruttó 28.500 ft. a nettója 24.745 ft.Ez egy gyerek esetén ha valakinek ikrei vannak akkor neki figyelembe veszik hanyas ikrekről van szó.Nos ebből az összegből kell a gyereknek előteremteni mindent amire szüksége van:
-pelenka
-törlőkendő
-popsikenőcs
-különböző gyógyszerek
-vitaminok
-bébiétel
-tápszer amennyiben nem anyatejet kap
-ruházkodás kérdése
-bébivíz
-gyümölcsök
-zöldségek

Valljuk be őszintén ebből az összegből nem sok mindent lehet venni a gyereknek.Ezért van olyan eset , hogy GYES mellett megy a szülő dolgozni,ez akkor lehetséges ha a kicsi betöltötte az egy évet. a GYES mellett munkavégzést a törvény heti 30 órában határozta meg,ez alól csak az otthon végzett munka a kivétel ott ugyanis nincs időkorlát.
Jól meg kell tehát gondolni a babatervezést,az utána járó járandóságok miatt is.Ez nem azt jelenti ,hogy akinek nincs munkahelye vagy esetleg nincs bejelentve nem vállalhat gyermeket de nem mindegy persze mennyi utalás érkezik a számlánkra minden hónap elején

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fürdetés – fül, orr, szem tisztítása

A fülkagyló ráncaiba gyakran látható piszok vagy váladék, amit kamillateás vagy olajos vattával lehet kitörölni. …

Hozzászólás