Kezdőlap / Otthon és család / Baba - mama / Gyermekgondozási segély

Gyermekgondozási segély

Gyermekgondozási segélyre jogosult a szülő, a nevelőszülő, a gyám a saját háztartásban nevelt gyermek 3. életévének betöltéséig, ha a gyermek tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos ebben az esetben a gyermek 10. életévének betöltéséig, illetve iker gyermekek esetében a tankötelessé válásig.

A GYES-ben részesülő személy a gyermek 1 éves koráig nem folytathat keresőtevékenységet. A betöltött 1 éves kor után heti maximum 30órában vállalhat munkát, illetve az otthon végzett munka ez alól kivételt képez, mivel ilyen esetben nincs időkorlát. Ha a gyermek tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos, ebben az esetben nem vonatkozik a szülőre az időkorlát. A nagyszülőkre ez nem vonatkozik, esetükben a gyermek 3. életévét követően dolgozhatnak heti 30órát, vagy otthon végezhető munkát vállalhatnak időkorlát nélkül.

2011.január 01.-től ismételten 3évre nő a gyes időtartama, az addigi 2 évről, illetve ikergyermekek esetén változik a gyes összege.
A jelenlegi gyes összege megegyezik az öregségi nyugdíj legkisebb összegével. 2011.-ben ez az összeg 28500Ft. 2 gyermek esetén ez az összeg 200%, míg 3 gyermek esetén 300%, 4gyermek esetén 400%.

A legújabb törvény bevezeti az örökbefogadói gyest, ami azt jelenti, hogy ha valaki örökbe fogad egy 3 és 6 év közötti gyermeket, ebben az esetben igényelheti az örökbefogadói gyest, és fél évig otthon maradhat a gyermekkel. Ha valaki 3évnél fiatalabb gyermeket fogad örökben ez esetben a normál/általános összegű és idejű gyes vonatkozik rá.

A nagyszülők is igénybe vehetik a gyes-t abban az esetben, ha a gyermek már elmúlt 1 éves, gondozását a nagyszülő a szülők háztartásában végzi, illetve ha a szülők lemondanak a gyesről, és beleegyeznek abba, hogy a nagyszülő legyen a gyes kedvezményezettje.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Babavárás apa nélkül

Nem minden kismama számára adatik meg, hogy várandóssága 9 hónapja alatt a gyermeke apja végig …

Hozzászólás