Kezdőlap / Egészség és fitness / Szépség / A haj anatómiája

A haj anatómiája

A haj- vagy a szőrszál, amelyet a bőr felületén látunk, keratinnal van bevonva, így a bőr alatt növő lágy, zselatinszerű fehérje megkeményedik, ahogy kinő a bőrből. Ettől kezdve a hajszál élettanilag már nem él, nem kering benne vér, nincsenek benne idegek, izmok.
A hajszál három részre oszlik. Az egyik a felhám, ami egymást fedő sejtekből áll. A kéregben található a hajhagyma (a haj molekuláris súlyának 90% -a), amely a haj erősségéért, rugalmasságáért és színéért felelős. A velő átlátszó sejtekből álló mag. A hajszál belsejében felhám gyakran találhatók levegővel kitöltött részek. A velő nem mindenkinél található meg, főleg a vékonyabb hajúaknál nem.

A felhámot olyan pajzsnak képzelje el, amely körülölel és védelmez minden egyes hajszálat. A felhám egymást fedő rétegei, amikor szorosan simulnak egymáshoz, erős falat alkotnak a környezet ismételt támadásai és a mechanikai roncsolások ellen, amelyeket rákényszerítünk a hajunkra. Ilyenek a mosás, a fésülködés, a hajszárítás, a kémiai beavatkozások stb. Az egészséges, tömör felhám szabályozza a haj porozitását is azáltal, hogy védőgátat alkot a túlzott nedvesség felszívása ellen.
A felhám egészséges állapotában áttetsző és megfelelő mennyiségű nedvességet tartalmaz. Visszaveri a fényt, ezáltal sugárzó csillogást és fényességet ad a hajnak. Ha a felhám akár mechanikus, akár kémiai úton, vagy a környezet hatására megsérül, a rétegek végei elválnak a hajszáltól. A sérült haj nem veri vissza, hanem inkább elnyeli a fényt, és fénytelenné, fakóvá válik.
A hidratáló, fehérjét erősítő, vitamint tartalmazó megfelelő hajápolási termékek orvosolhatják a felhám sérüléseit, kidúcolván a gyenge pontokat, amelyek addig lehetővé tették a hajszál belsejének sérülését. Mindazonáltal a haj kémiai anyagokkal való túlzott kezelése, vagy a hajjal való durva bánásmód – mint a törülközővel történő dörzsölés, a vizes haj fésülése, húzása – visszafordíthatatlan károkat okozhatnak. A haj rendszeres rongálásával felhámdarabkák válhatnak le a hajszálról olyan mértékben, hogy a végén a kérgen és a velőn kívül semmi sem marad. Ne hagyja, hogy haja valaha is ebbe az állapotba jusson.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A hajhullás és lehetséges okai

A hajhullás meglehetősen gyakori jelenség. Naponta 50-100 szál hajunk hullhat ki, ami normálisnak tekinthető. Ha …

Hozzászólás