A háromnapos láz

A háromnapos lázra halvány rózsaszínű, a rózsahimlőre emlékeztető kiütések jellemzőek, ezért gyakori a téves diagnózis, másrészt a betegség lezajlása során jelentkező kiütéseket nagyon gyakran gyógyszer-érzékenységnek diagnosztizálják.
Vírusos eredetű, jóindulatú, de általában heves tünetekkel zajló betegség. A csecsemő vagy kisded láza hirtelen magasra szökik, nehezen csillapítható. Orvosi vizsgálat enyhén vérbő torokképleteket, nyaki- és tarkótáji nyirokcsomó duzzanatokat találunk, a csecsemő nyűgös, sírása fájdalmas, vagy éppen ellenkezőleg, bágyadt, szokatlanul sokat alszik.
A három napig tartó, általában tartósan magas láz hirtelen csökken, majd a láz megszűnésével egy időben rózsaszínű, színes gombostűfejnyi, nem viszkető kiütések jelennek meg a törzsön, amelyek szintén három napig tartanak. A gyermek nyűgössége, étvágytalansága a láz megszűnésével nem oldódik meg, bár csökken. A kiütések elmúltával, a hetedik, nyolcadik napon a gyermek közérzete javul, étvágya, régi megszokott kedélye visszatér.
A beteg gyerek feltűnő nyugtalansága vagy bágyadtsága, rossz közérzete nagy valószínűséggel fejfájással függ össze, mivel maga a vírus különös előszeretettel okozza az agyhártyák duzzanatát. A fejfájás tényét a csecsemő természetszerűleg nem tudja közölni, de tapasztalatok szerint enyhe fájdalomcsillapító csökkenti a nyugtalanságát.
Ha a torokkép vírusos eredetet mutat, nem szükséges azonnal antibiotikumos kezelés. A három napig tartó láz és az azt követő, három napig észlelhető, panaszt nem okozó kiütés, ha a nyűgösség fájdalomcsillapítóval enyhíthető, ez bizonyítja a háromnapos láz diagnózisát.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás