Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A heveny és az idült bélhurut étrendje

A heveny és az idült bélhurut étrendje

A heveny bélhurut (akut enteritisz) étrendje

Heveny bélhurut diétás kezelését 24 órai koplaltatással vezetjük be. Nagy gondot kell fordítani az elveszett folyadék és só pótlására. A beteggel keserű, sós teát itatunk, majd a koplaltatás befejeztével sózott, zsírban szegény levest, nyáklevest, lisztlevest, sós vízben főtt burgonyát adunk. Igen jó hatású a már tárgyalt almaétrend is. Az étrendet gyógyulás esetén csak fokozatosan bővítjük.

Az idült bélhurut (krónikus enterokolitisz) étrendje

Idült bélhurut esetén, amikor a betegség hosszú ideig elhúzódhat, fontos, hogy a diéta a kalorikus igényeken túl a kvantitatív igényeket is kielégítse. Biztosítani kell tehát a szükséges fehérje-, vitamin- és ásványi anyag-szükségletet. Ennek a célnak az elérése érdekében elengedhetetlenül szükséges, hogy az ételeknek ne csak a kímélő jellegére, hanem a biológiai és élvezeti értékére is kellő figyelmet fordítsunk.
Az idült bélhurutban szenvedő beteg alapdiétája a zsírszegény étrend folyékony-pépes, majd rost- és fűszerszegény változata. Az étrendben a következő ételeket adhatjuk: tea, vizes kakaó, húsleves, krémlevesek, rántott leves, zabnyák, kétszersült, keksz, pirított zsemle vagy kenyér, vaj, lágy tojás, krémsajt, zsírtalan sajtok, gyógysonka, becsinált-, főtt-, fasírozott szárnyas, borjúhús, hal, puhára főtt marhahús, rizs, dara, burgonyapüré, főtt tört burgonya, áttört zöldborsó, karotta, paraj, spárgafej, zöldbab, makaróni, finom metélt, puding, piskóta, felfújt, könnyű sült tészták, reszelt alma, citromlé stb.
Hasmenés esetén a folyadékpótlás érdekében a beteg gyakran fogyasszon szacharinos teát. Ha sóbevitelre is szükség van, 1 liter teába 5 g sót tehetünk. A folyékony étrend tartalmazzon olyan anyagokat, amelyek könnyen felszívódnak a vékonybélből, de ugyanakkor tartalmazzon bevonó, adstringens anyagokat is. Ilyenek a rizsből és zabpehelyből készült nyáklevesek, a vizes kakaó, a gyógytápszerek készül az Oriza és a Cydonin is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A K – vitamin és a vérzékenység

A dán Henrik Dam nevéhez fűződik a K – vitamin felfedezése. Azzal kísérletezett, hogy csirkéket …

Hozzászólás