Kezdőlap / Terhesség / Gyógyszeres fájdalomcsillapítás a szülőszobán

Gyógyszeres fájdalomcsillapítás a szülőszobán

Szinte minden nő eljut szülése közben egy olyan pontra , amikor azt kívánja, bárcsak nyomban megszűnne minden fájdalom, mert egyszerűen elviselhetetlennek érzi. Szerencsére a vajúdás egész időtartamához képest csupán viszonylag rövidek a válságos időszakok.
Sokféle oka lehet annak, ha a szülés annyira elhúzódik és olyan súlyos megpróbáltatást jelent , hogy gyógyszeres segítséget kér a kismama. A magyar kórházakban többféle fájdalomcsillapítási módszer is rendelkezésre áll.
Az injekció formájában beadott kábító hatású fájdalomcsillapítók az anyán keresztül a magzat állapotát és éberségét is befolyásolják, ezért ezeket egyre ritkábban adják.
A kéjgáz (belélegezhető nitrogénoxidul-oxigén gázkeverék) erős fájások esetén nem mindig hatásos, és alkalmazásához különleges felszerelés szükséges.
Sok helyen fájdaslomcsillapító helyett simaizomzatot lazító görcsoldót (például No-Spát) adnak injekció formájában a kismamának. Ettől azt remélik, hogy a méhszáj ellenállásának csökkenése miatt gyorsabban halad majd a szülés.
A paracervikális blokk esetében a fájalomcsillapító oldatot a méhszáj mellé fecskendezik be speciális tű segítségével, hatása egy-két tórán át tart. Hátránya, hogy ismétlésekor gyakrabban fordulnak elő nemkívánt mellékhatások,és a szúrás véletlenül a magzat fejét is érheti.
A legkorszerűbb fájdalomcsillapítás szüléskor az EDA, vagyis epidurális azaz gerincközeli fájdalomcsillapítás. Az orvos helyi érzéstelenítés után a gerinc megfelelő szakaszába vezeti a tűt, majd ezen keresztül a gericcsatorna körüli térbe juttatja azt az egyszerhasználatos kanült, amelyen keresztül a gyógyszert adagolni fogják. Mind az anyára, mind a magzatra nézve ez a legbiztonságosabb és a leghatásosabb módszer, így a szülészeteken kezdi kiszorítani a többi gyógyszeres eljárást.
A fájdalomcsillapításhoz mindenkinek joga van, szenvedni nem kötelező. Ám mivel nincs két egyforma nő és szülés sem, nagyon fontos az előzetes tájékozódás, a lehetséges szövődményekről is. Az Országos Gyógyintézeti Központban éppen ezért aneszteziológiai ambulancia is működik, ahol minden érdeklődőnek részletesen elmagyarázzák az eljárásokat, és a szülésre felkészítő tanfolyamokon külön előadás foglalkozik ezzel a témával.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás