Kezdőlap / Terhesség / Epidurális fájdalomcsillapítás szülés alatt

Epidurális fájdalomcsillapítás szülés alatt

Az epidurális vagy gerincközeli szülési fájdalomcsillapítás (EDA) ugyan a magyar szülészetek egy részében a nők rendelkezésére áll, ám még mindig nem használják széleskörűen. Ez azért is meglepő, mert a technika nem új, körülbelül száz éve ismerik! Mivel sokkal hatásosabb, mint a többi gyógyszeres megoldás, a nő tudatát nem befolyásolja, és mellékhatásai a szülő nő és a kisbaba esetében is elenyészők, a szülészeteken az EDA kezdi kiszorítani a többi gyógyszeres eljárást.
Ha a kismama gerincközeli fájdalomcsillapítást kér, először alkarja egyik vénájába egy kanült helyeznek, ezen keresztül fog ugyanis a későbbiekben a megnövekedett folyadékigény miatt infúziót kapni. Ezután vérnyomásmérés, pulzusellenőrzés történik, majd fertőtlenítik a hátnak azt a részét, ahová szúrni fognak. Előbb bőr alá adott helyi érzéstelenítőt kap a kismama, utána pedig az epidurális tér felkeresése következik. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az orvos a gerinc megfelelő szakaszába bevezeti a tűt, aztán ezen keresztül a gerinccsatorna körüli térbe juttatja azt az egyszer használatos kanült, melyen keresztül adagolni fogják a gyógyszert. Az orvos meggyőződik aról, hogy valóban jó helyen van-e a katéter vége, nem sérült-e meg a gerinccsatornát borító agyhártya. Végül pedig rögzíti a kismama hátán a katétert. Ettől kezdve bármikor megkezdődhet a gyógyszer adagolása.
Először szülő nőnél csak akkor kezdik az adagolást, ha a méhszáj tágulása eléri a háromujjnyit. EDA esetén a kitolási szak hosszabb, a gátizomzatot azonban lazítja a gyógyszer és csökken a fájdalom miatti feszültség is. Így bizonyos esetekben kifejezetten ajánlják a szakemberek: magas vérnyomás, cukorbetegség,koraszülés, ikerszülés, epilepszia és toxémia esetén.
Létezik “sétálónak” becézett EDA is, így egyáltalán nem jelent ágyhozkötöttséget, aki akar, sétálhat is!
Aki szeretne jelentősen csökkentett fájdalommal szülni, mindenképp kérdezzen utána a választott szülészeten az ott alkalmazott módszereknek,és orvosa segítségével válassza ki a neki legjobban megfelelőt. Ám ne feledkezzen el a kockázatokról és szövődményekről, ezeket is kalkulálja bele a számításaiba.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Fiú vagy lány?

A gyerekvállalás az egyik legcsodálatosabb élmény egy pár, de az egyes ember életében is. A …

Hozzászólás