Kezdőlap / Tudomány / A fertőzés terjedési módjai

A fertőzés terjedési módjai

A járványfolyamat fennmaradásának feltétele, hogy a kórokozó elhagyja a fertőzött szervezetet (a fertőzőforrást), s abból közvetlenül, vagy a külső környezetén át valamilyen alkalmas tényező közvetítésével más élő szervezetbe jusson.
A fertőzött szervezetet a kórokozók általában ugyanazon az úton hagyják el, mint amelyiken bejutottak. Ennek megfelelően a kórokozók a légutak váladékaival, nyállal, széklettel és vizelettel, a nemi utak váladékaival stb. juthatnak ki a fertőzőforrásból. A vérpályából vérszívó rovarok közvetítésével, vagy injekciós tűk, illetve sebészeti műszerek révén kerülhetnek a fertőzött emberből a környezetbe. A szervezetből kikerült kórokozók további sorsa, életben maradása saját ellenálló képességükön kívül számos tényezőtől függ (pl. a környezet hőmérsékleti, nedvességi és egyéb viszonyaitól stb.).
Az életben maradt kórokozók különböző módokon terjedhetnek tovább: közvetlen érintkezés útján, (kontakt fertőzés), diaplacentárisan, azaz a méhlepényen keresztül (intrauterin fertőzés), továbbá közvetett úton: cseppfertőzés révén, tárgyak és talaj közvetítésével, élelmiszerekkel és vízzel, rovarok (vektorok) által.
Közvetlen érintkezéssel úgy terjed a fertőzés, hogy a kórokozók a fertőzött szervezetből (fertőzőforrásból) közvetlenül, tehát közvetítő közeg nélkül kerülnek egy másik szervezetbe. Ilyen terjedésre ad lehetőséget a kézfogás, a csókolózás, a nemi érintkezés, a közös ágyban alvás, az állatokkal való érintkezés stb. Közvetlen érintkezés révén terjednek pl. a nemi betegségek, az AIDS, a veszettség, a bór-lépfene, a tularémia egyes alakjai stb. Jelentős szerepe lehet a piszkos kéznek, főleg a bélfertőzések terjesztésében oly módon, hogy a fertőzött személy váladékaiból a kórokozók a kézre kerülnek és onnan jutnak egy másik szervezetbe. Ezért különösen fontos a gyakori, főként azonban az étkezés előtti és WC-használat utáni szappanos kézmosás.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A kullancsról

A kullancsnak szerte a világon közel 800 faját ismerjük. Kis hazánkban eddig 42 féle fordult …

Leave a Reply