Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Vastagbélgyulladás és a bélrenyheség étrendje

Vastagbélgyulladás és a bélrenyheség étrendje

Vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) étrendje

A diétában fő szempont, hogy a beteg salakszegény táplálékot kapjon. Ez a vékonybélben könnyen felszívódik, és már csak kevés olyan anyag kerül a vastagbélbe, amely ingerelhetné nyálkahártyáját. Az étrend a tápanyagok közül fehérjéket és vitaminokat bőségesen tartalmazzon.
A szükséges diéta a zsírszegény étrend rost- és fűszerszegény, változata.

A bélrenyheség (obstipáció) étrendje

A bélrenyheség helyes diétás kezelésében ismerni kell a kiváltó okot, amely miatt az obstipáció kifejlődött.
Renyhe bélműködés esetén a bélhuzam stimulálására törekszünk. Ilyenkor több diétás rosttartalmú ételt adunk: étkezési búzakorpát, korpás pogácsát, korpás barna lisztből készült kenyeret, nyers salátákat.
A gyümölcsök közül a barack- és a szilvafélék, a szőlő és az apró magvas gyümölcsök – így a ribiszke, eper, málna, füge is – jó hatásúak, mert magvaik sok salakanyagot tartalmaznak.
Konyhatechnikailag kerüljük az erős fűszerezést, mert az erősebb fűszerek izgatják a lassú mozgású colont.
Görcsös székrekedésben is arra kell ügyelnünk, hogy az ételek elegendő salakanyagot tartalmazzanak a bélműködés serkentésére. Ugyanakkor a száraz hüvelyesfélék fogyasztását kerülni kell. A rostban szegényebb főzelékek jól megfőzve, a durvábbak áttörve, általában sok gyümölcs (főleg alma, körte) párolva, hámozva adhatók.
A gyümölcslevek és lekvárok ugyancsak jó hatásúak, mert elősegítik a bélmozgást, görcsös összehúzódás nélkül. Az erősebb fűszerezést kerüljük, mert fokozhatják a bél görcskészségét.
A székrekedés mindkét fajtájában jó hatású, ha felkeléskor egy pohár hideg aludttejet, egy tányér hideg szilvakompótot vagy előző estétől beáztatott szilvát, apró magvas gyümölcsöket adunk betegünknek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fóbiák világa

Félelemmel és borzalommal reagál minden ember, ha fenyegető helyzetbe kerül. Önfenntartó ösztöne menekülésre készteti. Vannak …

Hozzászólás