Kezdőlap / Horkolás / A horkolás okai,hangereje és ellenszerei

A horkolás okai,hangereje és ellenszerei

A horkolás az a jelenség,amely nem annak a személynek okozza a bosszúságot aki a horkolást ébreszti elő magában,hanem a környezetében levő embereknek,akik emiatt kellemetlenül és bosszúsan érzik magukat.A horkolás ellen vannak különböző házi praktikák,de ezek előtt bemutatom a horkolásnak a különböző hangerejű fokozatait.Négyféle fokozatot különböztetünk meg a kisebb-nagyobb horkantásoktól az egész házat betöltő horkolásnak nevezett hangorkánokig.Első helyen az enyhe horkolás található,amely csak esetenként jelentkezik,és általában akkor következik be amikor az ember a hátán alszik,és nagyon fáradt,illetve ha sokat evett vagy alkoholt fogyasztott.A második a mérsékelt,amelynél bárhogyan fekszik az ember a horkolás folyamatosan visszatér.A harmadik a komoly,amikor a horkolás bármely testhelyzetben bekövetkezik, egész éjjel tart és annyira hangos h akár 2-3 szobával arrébb is lehet hallani.A negyedik a súlyos,ilyenkor igen hangos a horkolás,abszolút lényegtelen h milyen testhelyzetben vagyunk annyira hangos lehet a horkolás h az egész házban hallható.Számtalan oka lehet a horkolásnak.Ezek közül csak néhányat említek meg részletesen.A horkolás adódhat a a gyenge izomtónusból,az elhízástól,izgató és nyugtatószerektől,jóllakottságtól, valamint orr eredetű okok miatt.Az elhízás azért veszélyes mert a zsírréteg nemcsak a bőrünk alá rakódik le,hanem a garatizomzat és a garatnyálkahártya közé is.a vastagabb nyak vagy toka is szűkíti a levegőjáratokat.A dohányzás hatására a torok garatnyálkahártyái megduzzadhatnak és ezzel szűkebb lesz a levegő kivezető útja,így létrejön a horkolás.És most jöjjenek a praktikák amikkel enyhíthető az éjszakai horkolás.
Egy kis helyezkedés

Támasszuk alá a felsőtestünket néhány párnával az ágy­ban, hogy ne vízszintesen feküdjünk a hátunkon, így megaka­dályozhatjuk, hogy a nyelvünk ellazulva hátracsússzon a garat­ba, és leszűkítse a légutat.
Emeljük meg az ágyunk fejrészét. A legegyszerűbb meg­oldás az lehet, hogy néhány deszkát vagy akár két régi telefon­könyvet teszünk az ágylábak alá.
Aludjunk az oldalunkon fekve. Természetesen nincs ga­rancia arra, hogy egész éjszaka ebben a pozícióban maradunk, de legalább helyezkedjünk el így lefekvéskor, karunkkal átölel­ve egy párnát.
Ha az átfogott párna sem tart vissza attól, hogy a hátunkra forduljunk, varrjunk egy kis zsebet a pizsamafelsőnk hátára, és tegyünk bele egy teniszlabdát. Éjszaka, amikor álmunkban megpróbálunk majd hanyatt feküdni, a kényelmetlen érzés megakadályozza, hogy testhelyzetet váltsunk.
Szabad légutak
Ha orrdugulás okozza a horkolásunkat, lefekvés előtt, ideig­lenes megoldásként, alkalmazzunk orrdugulás elleni orr-cseppet, orrspray-t vagy antihisztamint. Hosszú ideig tartó használatuk azonban nem ajánlott.
A gyógyszertárban beszerezhető tágító orrtapasszal lehet, hogy kissé furán festünk majd, de vajon számít ez? A betegtájé­koztató utasításait követve helyezzük az orrunkra elalvás előtt. Mivel gyengéden széthúzza az orr két oldalfalát, szabaddá teszi a levegő útját.
A borsmentaolaj összehúzó hatással rendelkezik, amit az orr és a garat falán is kifejt, ha egy pohár hideg vízbe l cseppnyit keverünk belőle, majd gargarizálunk vele. Különösen akkor hatékony, amikor a horkolás megfázás vagy allergia miatt, át­menetileg jelentkezik.
Fel az állal
Furcsának tűnhet, de néhányan nyakmerevítővel szüntetik meg horkolásukat. Mivel ez az eszköz az állat megemelve tart­ja, a légút átjárható marad. (Ezt a módszert alkalmazzák az esz­méletlen ember légútjának biztosításakor is elsősegélynyúj­tásnál, amíg megérkezik a szakszerű segítség.) Nem szükséges azonban kemény műanyag merevítőt használni. A gyógyászati­ segédeszköz-boltokban kapható puha szivacsból készült nyak­támasz kevésbé korlátozza a mozgást, és ugyanolyan jó.
Allergia esetén.
Az orrdugulás enyhítése érdekében a padló és a függönyök rendszeres tisztításával szorítsuk vissza az irritáló anyagokat (por, állati eredetű allergének és penész). Cseréljük gyakran a lepedőt és az ágyneműhuzatot.
A gyógynövényszakértők a csalánteát a virágpor-allergia ál­tal okozott gyulladás csökkentésére ajánlják. Öntsünk egy csé­szényi forrásban lévő vizet l evőkanál szárított levélre (gyógy­növényszaküzletekben kapható). Fedjük le a teát, és 5 percig hagyjuk állni. Leszűrve fogyasszuk. Igyunk naponta legfeljebb 3 csészével, az egyiket közvetlenül lefekvés előtt.
Szájon át és orron át
Ne együnk sokat, és ne igyunk alkoholt lefekvés előtt három órán belül. Mindkettő a garatizmok fokozott ellazulását okozhatja.
A túlsúlyos embereknél a garatfal mögött felszaporodó zsír­szövet csökkenti a légút átmérőjét, és szájon keresztüli légvé­telre késztet. Minél nagyobb a súlyfeleslegünk, annál inkább horkolunk. A fogyás segít megszüntetni a problémát.
Szokjunk le a dohányzásról. A dohányfüst irritálja a nyál­kahártyát, ezért a garat megduzzad, és beszűkíti a légutat. A do­hányosoknak az orrdugulás is gyakrabban okoz problémát.
Ha rendszeresen szedünk valamilyen gyógyszert, beszéljünk kezelőorvosunkkal a lehetséges alternatívákról. Egyes gyógy­szerek, például az altatók és a nyugtatok súlyosbíthatják a horkolást
A száraz levegő is hozzájárulhat a problémához. Működtes­sünk párásító készüléket a hálószobában; ne feledjük azon­ban a gyártó utasításait követve rendszeresen kitisztítani a gé­pet. Esetleg közvetlenül lefekvés előtt töltsünk meg egy lábast forró vízzel, terítsünk egy törülközőt a fejünkre, hajoljunk az edény fölé úgy, hogy az orrunk körülbelül 30 cm-re legyen a víztől, és néhány percig csukott szájjal, az orrunkon át lélegez­zünk mélyeket.
Remélem számos jó tanáccsal láttam el minden embert!:)

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Terhesség és horkolás együtt?

Valóban többet és erősebben horkolnak azok az anyukák, akik éppen várandósak? Egy kísérlet segítségével próbáltak …

Leave a Reply