Kezdőlap / Horkolás / Horkolás mentes élet

Horkolás mentes élet

A horkolásnak számos oka lehet például allergia, elhízás, a garat és az orrban lévő légutak összeszűkülése. Általában a szervezet számára nem okoz nagy gondot, azonban fontos tudni, ha sokáig fennáll a horkolási hajlam, akkor hosszútávon vérnyomás problémák, szívnagyobbodás következhet be. A vér oxigénszintjének csökkenése miatt. Az orvostudomány, az e körbe tartozó betegségeket, obstruktív alvási apnoénak nevezi. Súlyosabb esetben műtéthez is elvezethet a horkolás! Arról nem is beszélve, hogy nem csak nekünk árthat, hanem környezetünk álmát is megzavarhatja. Mit tehetünk ez ellen?
Számos ügyes trükköt és házi praktikát alkalmazhatunk. Az elsődleges cél a garat és légutak minél jobb karbantartása. Ha meg vagyunk fázva, vagy allergia miatt orrdugulásunk van mentaolajos gargalizáló vízzel segíthetünk magunkon lefekvés előtt. Ha nem szeretünk öblögetni, vagy félő, hogy lenyelnénk a mentaolajas szájvizünk, akkor alkalmazhatunk mentakristályt is. Az áttetsző kristálydarabkákat egyszerűen belehelyezzük a párologtatóba lefekvés előtt, legalább fél órával. Célszerű úgy beállítani a párologtatót, hogy az alvás ideje alatt, végig belengje a szobát a menta illat. Megjegyzem: ez utóbbi módszernek, van még pár kellemes mellékhatása is. Elpusztítja baktériumokat a légtérben, megakadályozva ezzel felülfertőzést, megfázás esetén. Jó néhány szabadgyököt is semlegesít, ezért számos betegség prevenciójában is segít.
Ha valaki nem szereti a mentát, vagy nem szeret horkolás elleni orrcsipeszben sem aludni, – próbáltam utóbbi, elég zavaró tud lenni – akkor lehet próbálkozni az ágy megdöntésével is. A lényeg, hogy a hátunkon ne nagyon aludjunk vízszintesen. Ha ez valami miatt nem lehetséges, akkor törekedjünk arra, hogy az oldalunkon aludjunk. Ezt persze mondani könnyű, de álmunkban öntudatlanul betartani, már majdnem lehetetlen. Ám erre is van egy zseniális és egyszerű házi praktika. Varjunk zsebet a hálóingünk hátára és tegyünk bele egy kisebb gumilabdát. Így biztos nem fogunk a hátunkon aludni, hacsak nem vagyunk titokban mazochisták.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A horkolás okai,hangereje és ellenszerei

A horkolás az a jelenség,amely nem annak a személynek okozza a bosszúságot aki a horkolást …

Leave a Reply