Kezdőlap / Fogászati betegségek / A fogínybetegségek megelőzésének legegyszerűbb módjai

A fogínybetegségek megelőzésének legegyszerűbb módjai

Fogínybetegségnek a fogínygyulladást és annak különböző stádiumait nevezzük, amit a fognyakon megtelepedő baktériumok okoznak. Mint minden betegség esetén, itt is a megelőzés a legfontosabb, egyszerűbb és fájdalom-mentesebb, mint a már kialakult gyulladás kezelése.
A helyes fogtisztítás, mint a napi minimum kétszeri fogmosás és a fogselyem rendszeres használata segít megóvni a fogakat és a fogínyt. Tegyük ezeket szokásunkká, emellett járunk el fogászati tisztításra a rendszeres, legalább félévenkénti felülvizsgálatok alkalmával.
Elsődleges a megelőzés során a lerakódások elkerülése. A fogmosás eltávolítja a lepedéket a fogak felületéről, a fogselyem mindennapos használata pedig segít megakadályozni a fogkő képződését azáltal, hogy olyan helyekre is eljut, ahová a fogkefe nem tud elérni. A fogkő a fogínybetegségeknek egyik fő oka, ugyanis ideális talajt biztosít a baktériumok elszaporodásának.
A gargarizálás szerepe sem elhanyagolható, az antibakteriális szájvíz használata szintén védelmet nyújt a lepedék lerakódásával szemben. Abban az esetben, ha már kialakult valamilyen ínybetegség, érdemes kerülni az alkohol tartalmú szájvizeket, mivel az ronthat a betegség állapotán. A rágógumi is tökéletes a fog felszínének megtisztítására, ha nincs lehetőség étkezés utáni fogmosásra.
A megelőzés legideálisabb módja a fogorvos rendszeres látogatása. A gyakori fogászati vizsgálattal még kezdeti szakaszban felismerhetőek a fogínybetegségek, valamint nyomon követhető a gyógyulás mértéke is.

Ezt mindenképpen olvasd el!

A fogágybetegség

Fogágybetegség vagy más néven parodontitis. A fogágy apró rostokból, az ínyből, csontos mederből áll. Ha …

Hozzászólás