Kezdőlap / Nemibetegségek / A HPV-fertőzés

A HPV-fertőzés

A HPV, azaz humán papilloma vírus legalább száz kórokozó együttes elnevezése. Mégpedig olyan vírusokéi, melyek alkalmasak az emberi sejteket átalakítani, és daganatot képezni. Ebben rejlik a HPV-fertőzés legnagyobb veszélye. Elsősorban a nőket érinti, mivel az ő esetükben lehet a rák előidézője – egészen pontosan a méhnyakrák kialakulásáért is felelős lehet.
A betegség egyik legbiztosabb jele a rózsaszínű, puha szemölcsök megjelenése a nemi szervek környékén, azonban mivel ezek feltűnnek, gyorsan és egyszerűen eltávolíthatóak, nem jut idejük a rák kialakulására. Azonban azonnali kivizsgálásra van szükség, ha valaki ilyen szemölcsöket észlel, mivel a HPV vírusai – melyek önállóan nem képesek létezni, az élethez szükségük van gazdasejtre – idővel az egészséges sejtek DNS-ét alakítják át a saját létfeltételeinek megfelelően, illetve kikapcsolják azok védekezőmechanizmusait, melynek köszönhetően „legyengül”, és a környezet káros hatásai könnyedén visszafordíthatatlan folyamatokat indíthatnak el.
Fontos azonban tudni, hogy nem mindenki olyan szerencsés, hogy a bőrén feltűnő elváltozásai jelzik a fertőzés meglétét, viszont a legkisebb gyanú esetén is érdemes kivizsgáltatni magunkat – egyszerűen, a méhnyakról vett kenetből kimutatható a megbetegedés. A férfiak esetében különösebb gondot nem okoz a betegség, a vizsgálat azonban annál inkább, ezért nem jellemző, hogy az erősebb nem képviselői orvoshoz sietnek, ha felmerül a fertőzés gyanúja. Így tehát fokozott felelősség terheli a nőket, illetve sokkal nehezebb a helyzetük a betegség visszaszorításáért vívott harcban.
Habár sokak esetében a fertőzés magától elmúlik, az esetek bizonyos százalékában súlyosabb következményekkel kell számolni, ezért nem szabad fél vállról venni sem a védekezést, sem pedig a kezelést, a folyamatos szűrővizsgálatokat. A tinédzser leánygyermekek esetében pedig mindenképpen fontos lehet a védőoltás beadása, illetve a fiatalok teljes körű szexuális felvilágosítása.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal. Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani …

Leave a Reply