Kezdőlap / Nemibetegségek / Genitális herpesz

Genitális herpesz

Genitális herpesz a nemi szervek megfertőződése herpes simplex vírussal.

Orvosi kutatások eddig nem tudták megállítani a herpesz rohamos terjedését az emberek között. Így a fertőzöttek száma folyamatosan emelkedik.
A genitális herpesz jelenleg nem gyógyítható. Csak tüneti kezelése van különböző gyógyszerekkel. Aciklovir, valacyclovir és famciclovir alkalmazzák a kezelésekkor.
Mivel a vírus sokáig tünetmentes így a szexuális partnerek könnyen megfertőzik egymást. Csak aktív betegség stádiumában lévő szexuális partner adja át a fertőzést.
A tünetek kialakulásakor az ajakherpeszre emlékeztető külső tünetek jelenek meg a nemi szerveken és környékén. Fekélyek, gyulladt hólyagok melyek 2-3 héten belül varasodnak és gyógyulnak.

A tünetek általában 4-7 nap jelennek meg a szexuális együttlétet követően. A férfiaknál az elváltozások a makkon és a péniszen fordulnak elő valamint a nemi szervek környékén, a belső combon és a végbélnyíláson.
Nőknél a nemi szerveken: szeméremcsonton, szeméremajkakon, csiklón, belső combon és a végbélnyíláson. Gyakori tünetek közé tartozik a fájdalom, viszketés és az égő érzés.
Kevésbé gyakori tünetek közé tartozik a hüvelyi folyás valamint a pénisz váladékozása. Előfordulhat még lázas állapot, rossz közérzet, megnagyobbodott duzzadt nyirokcsomók.
A vírus feljuthat a húgyutakba ekkor fájdalmas vizelést okozhat.
A fertőzés a gerincvelőt elérve akut vizelet visszatartási problémákat idézhet elő.

Acyclovir a herpes simplex vírus és a herpes zooster vírusa ellen használt vírusellenes gyógyszer csökkenti a fertőzés súlyosságát valamint a kiújulás veszélyét. A fájdalom csillapító hatása is van. Mind tablettába, kenőcsben és injekcióban is kapható.
A hatóanyag a vírus DNS szintézisét gátolja.
Hasonló hatása van a Valacyclovir tablettának mely enyhíti a tüneteket valamint a sebek gyorsabb gyógyulását segíti elő.
Famciklovir szintén hasonlóan hat a aciklovirhoz és valacyclovirhoz csak a hatása hosszabb ideig tart.

A fertőzés kiújulhat mikor a vírus a sejten belül szaporodik és az érzőidegek mentén kikerül a bőrfelületre. Oka lehet lelki vagy fizikai.

Diagnózist a betegség aktív szakaszában lehet felállítani mikor a tünetek jelentkeznek.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

HIV/AIDS

Gyógyhatású táplálékok A helyes étrend segít a szervezetnek,hogy jobban megbirkózhasson a fizikai stresszel,amit az AIDS,e …

Leave a Reply