Kezdőlap / Gombás betegségek / Gombák a hallásunk útjában

Gombák a hallásunk útjában

A fülünk, ezzel együtt teljes hallójáratunk is egész nap ki van téve a külső környezet viszontagságainak, folyamatosan éri a por- és zajszennyeződések, illetve elhelyezkedésének és jellegének is köszönhetően ideális körülményeket nyújthat a különböző gombás fertőzéseknek.

A hallójárat gyulladását – melyben akár a dobhártya is érintett lehet – az esetek nagy részében baktérium okozza, azonban mintegy 10 százalékban gomba (otitis externa mycotica) áll a háttérben. Persze a gombás fertőzések sok esetben csak másodlagosan keletkeznek, kiváltó okként mindig valami baktérium okozta gyulladás áll, melynek kigyógyítása után azonnal jelentkezhet a gomba. Lefolyása hasonló a baktérium okozta gyulladáshoz; erős fülfájdalom, idővel a hallójáratok eldugulása. Ezeken túl tünet még a laza, vattaszerű, fehéres-sárgás, zöldes-fehér vagy más színű váladékréteg, valamint a viszketés is. A tünetek jelentkezésekor erősebb fájdalom keletkezhet, mint a baktérium okozta gyulladás következtében.

A kezelés során többszöri mikroszkópos – és meglehetősen fájdalmas – tisztításra van szükség. A későbbi ismételt elfertőződést elkerülendő a felső hámréteget minden esetben el kell távolítani, illetve bórsavpor is alkalmazható, mely a nedvesség megszüntetésével nem csak a gombákat öli meg, hanem a szaporodásukhoz szükséges környezeti feltételeket is megszünteti. A panaszmentesség akár már egyszeri kezeléssel is elérhető, ritka esetekben van csak szükség a kezelések megismétlésére.

Mint minden gombás fertőzésnél, itt sem feledkezhetünk meg a megelőzésről, így nem árt betartanunk a következőket fülünk egészségének a megőrzése érdekében:
– lehetőleg minél kevesebb vizet engedjünk fülünkbe (fürdéskor, úszáskor)
– a fülzsírt ne piszkáljuk (a hasznos baktériumoknak fontos menedéket nyújt)
– ha víz kerül a fülünkbe, semmiképp se úgy próbáljuk eltávolítani, hogy különböző segédeszközöket dugdosnánk bele, helyette ugráljunk fél lábon
– kerüljük a fülpiszkáló használatát
– füldugó használata bizonyos esetekben abszolút lehetséges és javasolt

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

1 hozzászólás

  1. nekem már 3 hónapja kezelik de mindig vissza jön

Leave a Reply