Kezdőlap / Gombás betegségek / Most akkor a gomba jó vagy rossz?

Most akkor a gomba jó vagy rossz?

Attól függ, hogy melyik gomba fajra gondolunk. Bár a kalapos gombák között is van mérgező, de nagyon sokból rendkívül finom étel készíthető. Ráadásul alacsony a kalória tartalmuk, így sok fogyókúrás recept tartalmaz valamilyen kalapos gombát hozzávalóként.
Van azonban egy másik csoport, mely a sarjadzó gombák csoportja. Ezek a szabad szemmel nem látható, apró egysejtű élőlények rendkívül gyorsan képesek szaporodni. Megfelelő hőmérsékleten és sok szénhidrát közelében akár 20 perc alatt megduplázódnak. Ezek az apró, mikroszkopikus lények minden olyan helyen megtalálhatóak, ahol megfelelő a környezet a számukra. Ilyen hely például a fogkefe vagy a fürdőszivacs, de az emberi bélflórában is élnek és segítenek a B vitamin termelésben. Egyes fajokat sörkészítéshez vagy kenyér élesztéséhez használjuk.
Vannak azonban olyan sarjadzó gombák, melyek normális körülmények között nem fordulnak elő az emberi szervezetben, de legyőzve az immunrendszer aktivitását mégis képesek megtelepedni például a nyálkahártyán és ott szaporodásnak indulnak. Miközben egyre nő a számuk, méreganyagokat is termelnek, melyek tovább gyengítik a szervezet védekező képességét. Így kialakul egy ördögi kör, hiszen így még inkább kedvező lesz a környezet a szaporodáshoz.
De mik is azok a tényezők, amik megkönnyítik a gombás fertőzések kialakulását?
Tulajdonképpen minden, az immunrendszert gyengítő hatás. Lehet az nem megfelelő, egyoldalú táplálkozástól a stresszig sok minden, de lehet valamilyen gyógyszeres kezelés is. (például antibiotikum)
Ezért érdemes odafigyelni a megfelelő kiegyensúlyozott életmódra és egyes gyógyszerek szedése után a megfelelő bélflóra visszaállítására. Ha pedig már kialakult a gombás fertőzés, akkor komolyan kell venni a kezelését, mert ellenkező esetben sok gondot okozhat.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Hozzászólás