Kezdőlap / Gombás betegségek / Amikor ott viszket, ahol nem kéne – a nemi szervek gombás fertőzései

Amikor ott viszket, ahol nem kéne – a nemi szervek gombás fertőzései

Itt a nyár, folyamatosan melegedik a levegő, előkerülnek a fürdőruhák, mindenki a strand felé veszi az irányt. A gondtalan fürdőzés és napozás közben azért nem árt, ha óvatosak vagyunk, ellenkező esetben nem kívánatos vendégeink, a gombák társaságában fogunk visszaérkezni a pihenésről, mely akár olyan kényes területeket is megfertőzhet, mint a nemi szervek.

A nemi szervek gombás fertőzése leginkább a nőket érinti, közülük is négyből három biztosan szenvedett mer tőlük életük során legalább egyszer, illetve a kigyógyultak közül is minden második nőnél visszatérő jelenség. Mindezek ellenére az úgynevezett hüvelyi gombás fertőzés ma már könnyen gyógyítható és kezelhető.

A fertőzés kiváltója minden esetben a Candida nevű fonalgomba valamelyik fajtája. Ez a gomba – mint a legtöbb – normális körülmények között is minden ember szervezetében megtalálható (leginkább hüvelyben, végbélben, szájban) és semmilyen problémát nem okoz, azonban ha számára kedvező feltételeket talál a szaporodáshoz, akkor az elburjánzásnak köszönhetően gyulladás keletkezik. Bár a férfiak nagy része tünetmentes a gombával szemben, az úgynevezett Candida albicans gombafaj a legtöbbjük makkján, illetve fitymájuk bőrredőjében mégis megtalálható. Így feltehető a kérdés; a férfiak fertőznek? A válasz az, hogy igen, sokszor a férfiak a tudtukon kívül fertőzik párjukat, akiknél a már előbb említett gyulladással ki is alakult a baj.

A betegség tünetei nagyon sokfélék lehetnek. A hüvely megfertőződésekor elsősorban fájdalmasan égő, viszkető érzés jelentkezik, a nemi szervek környéke bevörösödik, gyulladttá válik, illetve túros vagy folyó váladékozás kezdődik. Ilyenkor kellemetlenné, fájdalmassá válhat a vizelés és a szeretkezés is. A férfiak esetében – ahogy fentebb is volt róla szó – a tünetek csak ritkán jelentkeznek, ha esetleg mégis tüneteket okoz a fertőzés, akkor a makk, a fityma belső felének gyulladásával, vöröses, nedvedző felmaródással a makkon, illetve viszketéssel számolhatunk.

Mint minden gombás betegségnél, úgy itt is a megelőzésen van az elsődleges hangsúly. A meleg, nedves környezet megfelelő táptalaj a gombák szaporodására, így ügyeljünk a fehérnemű körültekintő kiválasztására, a kozmetikumok használatára, valamint a nemi szervek szárazon tartására. Ezen felül a hajlamossági tényezőket (immunrendszer gyengesége, antibiotikumok, stressz, cukorbetegség, stressz, stb.) is ajánlatos figyelembe venni, ahogy a legtöbb gombás fertőzés esetében is. Ha a megelőzések ellenére is már bekövetkezett a baj, akkor ma már szinte bárhol, könnyen elérhető szerekkel és módszerekkel (bórsavas irrigálás, gyógyszerek, hüvelytabletták, kúpok, kenőcsök) segíthetünk a fertőzés visszaszorításában.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Leave a Reply