Kezdőlap / Gombás betegségek / A makacs körömgomba

A makacs körömgomba

A statisztikák szerint ma Magyarországon a körömgomba a leggyakoribb bőrgyógyászati panasz, olyannyira, hogy az idősebb korosztály (50 év felettiek mintegy fele) biztosan küzd ezzel a makacs fertőzéssel.

A körömgombát élesztőgombák, penészgombák és más egyéb gombák okozhatják. Alapjában véve két gyakori típust különbözettünk meg; fonalas gomba (megvastagítja és sárgás, barnás színűre színezi a körmöt, köröm és körömágy között sárgás-fehéres, morzsalékony anyag) és sarjadzó gomba (fájdalmas, gennyedző gyulladás a körömágy felől) okozta fertőzés. A tünetek kezdetben csak egy-egy körmön találhatóak meg, de később átterjedhetnek a többi körömre is.

Jellemzően a lábkörmön gyakrabban fordul elő a gomba, mint a kezeken. Súlyos eseteken akár a teljes köröm is leválhat az ujjról. Akinek körömgombája van annak sokszor fájdalmas a járás, az állás, a cipő hordása. A körömgomba nem játék, maradandó sérülések keletkezhetnek a körmön, és mivel magától sosem gyógyul meg, így átterjedhet más testrészekre is, illetve komolyabb betegségek forrása is lehet.

A fertőzésekért felelős gombák leginkább a neves, meleg helyet kedvelik és emberről emberre is gond nélkül átterjed. Így értelemszerű, hogy a mezítlábas közlekedés a strandokon, fürdőkön kerüljük, hisz ezek a helyek melegágyai a gombáknak, ezt már jól megtanulhattuk. Mindezeken túl kerüljük a szoros, túlzottan zárt lábbelik viselését, mert az izzadt lábfej már rizikófaktor lehet, valamint a sérült köröm, egyes betegségek (cukorbetegség, gyenge immunrendszer) és a kor (50-60 év felett) is hajlamosító tényező.

A leghatásosabb ellenzés a körömgomba ellen a megelőzés. Ha néhány – fentebb is említett – higiéniai intézkedést betartunk akkor nagyban csökkentjük a kialakulás kockázatát. Azonban ha már itt a baj, és kialakult a fertőzés akkor hosszadalmas, nehéz küzdelemre kell felkészülnünk. A kezeléshez gombaellenes krémek, kenőcsök, körömlakkok és gyógyszerek vannak forgalomban (akár recept nélkül is). A fertőzés mértékétől függően akár egy évig is eltarthat a gyógyítás és utána is fennállhat a visszatérés, így lehet, hogy teljesen soha nem fogunk tudni megszabadulni a makacs körömgombáról.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

1 hozzászólás

  1. Ágoston Bíborka

    Az anyósom a körömgombára a nailner repair-t használta és türelemmel, de rendbe is jött neki.

Leave a Reply