Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A jelzáloghitel

A jelzáloghitel

A jelzálog hitelintézet tevékenysége döntően az éven túli hitelekre korlátozott és minden esetben jelzálog fedezet áll a hitelkibocsátás mögött. A kibocsátott jelzáloghitel és az egyéb bankári kötelezettség – vállalás együttes mértéke nem haladhatja meg a fedezetül lekötött ingatlanok hitelbiztosítéki értékének 70%-át. A hitelbiztosítéki érték megállapításának fő szabályait külön jogszabály rendezi.
A jelzáloglevél kibocsátásának szabályai a kötvényekről szóló 1982.évi 28. törvényerejű rendelet és az Épt. rendelkezéseit veszi alapul. A kibocsátás alapvetően a nyílt kibocsátású kötvényekhez hasonlóan történik néhány sajátos kiegészítéssel. Ilyennek tekinthető például a vagyonellenőr igazolása az előírt fedezet meglétéről magán a jelzáloglevélen.

A jelzálog-hitelintézet több jellemzője eltér a hagyományos kereskedelmi bankétól:

  • Szervezetileg elkülönült, tevékenységében zárt intézmény,
  • A bankműveletek szűk skáláját végző szakosított hitelintézet,
  • A kölcsönnyújtás és a forrásgyűjtés kulcsa a fedezet értéke,
  • Új befektetési istrumentumot, jelzáloglevelet bocsáthat ki.

A jelzálog-hitelintézet részvényesei – nemzetközi összehasonlításban is – általában hitelintézetek, esetleg biztosítók, illetve esetenként az állam, vagy az állami érdekeket reprezentáló szervezetek.
A leírt adottságból eredően a jelzálog-hitelintézet általában önálló, fizikailag elkülönült kiterjedt fiókhálózatot nem tart fenn. Az ügyfelekkel a kapcsolatait – egy kis létszámú területi képviselői, helyi ügynöki hálózat mellett – főként a kereskedelmi bankok (pl. az alapítók) fiókhálózatán keresztül építi ki és tartja.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply