Kezdőlap / Pénzügy / Hitel / A jelzáloghitel fogalma

A jelzáloghitel fogalma

A bank ingóságra, ingatlanokra nyújt jelzáloghitelt. Régen csak a ház alapú hitelek megkötésére volt lehetőség. Ma már mindenre ami értéket képvisel, ház, nyaraló, autó, hajó, motorkerékpár, stb. A jelzáloghitelek lehetnek szabad felhasználásúak vagy költhetjük bármire, nincs a bank felé elszámolási kötelezettségünk. A kapott hitelek futamideje lehet több tíz év, de rövidlejáratú hitelek is vannak. A hosszútávú hitelek teszik lehetővé az alacsony kamatú kölcsönök kihelyezését.
A hitel folyósítás összege mindenkor a fedezeti érték határozta meg.
Azonban tudnunk kell, hogy a szerződési feltételek elmulasztása, az ingatlan vagy ingóságaink tulajdonjoga a bankra száll, és elárverezhetik, Ezért, ha már ilyen megoldásra kényszerülünk, kellő körültekintéssel járjunk el.
A jelzáloghitel napjainkban olyannyira kezd elterjedni, hogy egy év alatt 14%-ról −33%-ra emelkedett a kihelyezett hitelösszeg. A hitelfolyósítás lehet forint alapú vagy deviza alapú. Azonban mindenkor figyelembe kell venni a gazdasági tényezőket, ugyanis a havi törlesztőrészlet, ha nem fix kamatozású, az árfolyamok változásával a részletek a duplájára is emelkedhetnek. Gondoljuk meg, hogy ezt az ingadozást elbírja-e pénztárcánk.
Néhány évvel ezelőtt felvett deviza alapú hiteleknél láthatjuk, milyen veszélyekkel járhat, egy gazdasági visszaesés, esetleg egy munkahelyi leépítés.
A jelzáloghiteleknél a hitelösszeg mindig az ingatlan értékének 50-70 %. ugyanis ha árverezésre kerül az ingatlan, az eladó soha nem kapja meg ( ilyen esetben a bank) a piaci értékét.

Jelzáloghitelek típusai

 • Szabad felhasználású jelzáloghitel
  Hitelkiváltás vagy adóságrendező hitel
  Építési hitel
  Lakásvásárlási kölcsön állami kamattámogatással
  Áthidaló kölcsön
  Deviza alapú jelzáloghitel – kizárólag hitelkiváltásra
  Életbiztosítással kombinált hitel
  Türelmi idős jelzáloghitel
  Lakástakarék-pénztárral kombinált jelzáloghitel

Mindazonáltal, jól gondoljuk át, tájékozódjunk, mert minden bank más-más feltételekkel folyósítja a jelzáloghiteleket.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Gyorshitel

Gyorshitel igénylésére akkor van szükségünk, ha sürgősen pénzhez szeretnénk jutni, ám erre nincs más mód, …

Leave a Reply