Kezdőlap / Koleszterin / A jó és a rossz koleszterin

A jó és a rossz koleszterin

A vérben levő koleszterin egy olyan zsírfajta, amely szinte minden állati eredetű élelmiszerben megtalálható. A koleszterinre az emberi szervezet normális működése miatt szükség van, mert szerepet játszik a különféle hormonok és az új szövetek előállításánál is. A baj akkor kezdődhet, amikor a megengedettnél magasabb koleszterinszint mérhető a vérben. Az emberek nagy részének szigorúan kell ügyelnie a táplálékkal felvett koleszterin mennyiségére, mert a külső beviteli lehetőségeken felül a máj maga is eleget termel ahhoz, hogy az fedezze a szervezetünk működéséhez szükséges mennyiséget.
Megállapították, hogy a koleszterin a vízben rosszul oldódik. A koleszterinnek a vérben történő továbbjutását a lipoprotein segíti, melyek osztályozása a sűrűségük szerint történik, az eredmény tekintetében megkülönböztetjük az LDL-t és a HDL-t.

Az LDL károsító, mely a koleszterin nagy részét tartalmazza, és szállítja a májtól a test különböző szerveihez. Ha a vérnek megnövekszik az LDL tartama, lerakódás jöhet létre az érfalakon. A HDL hasznos szemcse, még az érfalban lerakódott koleszterint is képes felvenni, majd a májhoz juttatja el. A máj pedig teszi a dolgát és kiválasztja a méreganyagot. A HDL szint növelése erősen javallott, nem elég ha csak az össz- koleszterinszintet vizsgálják. A vérben levő rossz koleszterin magas jelenléte kockázati tényezőt jelent, jelentősen megnöveli a szívinfarktus kialakulásának veszélyét. A jó koleszterin szintjének növelésével elérhető, hogy az infarktus kialakulásának veszélye jelentősen kisebb legyen.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koleszterincsökkentő étrend

REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …

Leave a Reply