Kezdőlap / Koleszterin / Ha sok van a jóból

Ha sok van a jóból

A koleszterin szó hallatára mindenkinek a magas koleszterin szint jut eszébe, amely igen csak károsítja az ereket, mert az élfalra lerakódva szűkíti azt. Ez igaz is az úgynevezett “rossz” koleszterinre a LDL-re. De van egy másik koleszterin is, mely a jó oldalon áll, hiszen az érfalra lerakódott koleszterint visszaszállítja a májba. Vagyis ez azt jelenti, hogy nem csak arra kell odafigyelni, hogy a LDL szintünk ne legyen magas, hanem arra is, hogy a HDL szintünk ne legyen alacsony! De hogyan lehet az utóbbi értéket befolyásolni?

Arról rengeteg diéta szól, hogy milyen ételeket kell enni, ahhoz, hogy ne emelkedjen meg a LDL szintünk, de milyen étkezési szokásokkal lehet megemelni a HDL szintet?
Kísérletek kimutatták, hogy a niacinban vagy B3 vitaminban gazdag, illetve a magas antioxidáns tartalommal bíró ételek segítenek a kívánt eredmény elérésében.

Érdekesség az a megfigyelés, hogy a kiemelkedően magas életkort megélt emberek szervezetében kimondottan magas a “jó” koleszterin értéke. Ez persze önmagában nem a hosszú élet titka, de mindenképpen egyik összetevője a hosszan tartó jó minőségű életéveknek.

Így hát azt lehet ajánlani mindenkinek, hogy fogyasszon sok-sok zöldséget, gyümölcsöt és megfelelő mennyiségű B3 vitamint! Hogy mi a legjobb választás ebben a tekintetben? A zöldségek közül a kelkáposzta, fokhagyma, spenót, kelbimbó, tök és a brokkoli vezeti a sort, míg a gyümölcsöknél az aszaltszilva, mazsola, fekete áfonya, földi szeder, eper, málna a befutó ebben a tekintetben.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Koleszterincsökkentő étrend

REGGELI Gyümölcs – bármilyen formában – friss, konzerv vagy szárított Pirítós kenyér – vagy zabpehely, …

Leave a Reply