Kezdőlap / Művészet és kuktúra / Film / A jövő kezdete

A jövő kezdete

2000-ben jött ki a ’Pay it forward’ című amerikai filmdráma, amely a magyar változatban a ’Jövő kezdete’ címet kapta. Megindító film hitről, reményről, eszmékről, háláról. A maximalista, szorgalmas kisfiú Trevor (Haley Joel Osment) az anyukájával él. Apja alkoholista, aki néha előkerül, és megkeseríti amúgy sem zökkenőmentes életüket. Az anyuka éjszakai bárban dolgozik és szintén alkoholista, noha nem akar szembenézni a ténnyel, amit még saját fia is tud.
Trevor új tanár kap az iskolában: Eugene Simonet (Kevin Spacey) nem mindennapi férfi. Ahelyett, hogy definíciókkal, bemagolni való oldalakkal és beadandó esszékkel bombázná a gyerekeket; szélesebb perspektívájú gondolkodásra, szociális érzékenységre hívja fel a figyelmüket. Mikor azzal a ’feladattal’ áll elő, hogy minden tanuló dolgozzon ki egy tervet, amivel jobbá teheti a világot, Trevor teljesen a hatása alá kerül, és ki is terveli a ’Add tovább’ mozgalom elvét. Az elmélete arról szól, hogy ő, a kisfiú segíteni fog önzetlenül három másik embernek, valami nagy, fontos és nehéz dologban. És ez a három ember neki semmivel nem tartozik, csupán annyit kér tőlük, hogy adják tovább egyszer három másik embertársuknak ezt a jócselekedetet, és mondják el, miről van szó. Trevor mindent megtesz, hogy véghez is vigye a tetteket, de komoly akadályokba ütközik, és úgy érzi, kudarcot vallott. Ráadásul, a tanára és édesanyja (Helen Hunt) közt kialakulóban lévő kapcsolat is vakvágányra jut, mivel képtelenek elszakadni múltjuktól, és mindketten komoly belső lelki tusákat vívnak.
Trevor nem is gondolná, hogy mozgalmával sokkal többet ért el, mint bárki gondolhatta volna. Ugyanis az embereknek: az állandó visszaeső drogosnak, az alkoholista maminak, és a tottyos-nadrágú trógernek is van lelke, és lelkiismerete, így tovább adják a jótettet. Amikor minderre fény derül, az újságíró, aki visszanyomozta a történteket tv-interjút készít a kis hőssel, Trevorral. Ekkor még senki nem sejti, hogy a felvételt tragikus esemény fogja követni..

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex, Drog, Iggy Pop

Danny Boyle mára kultuszfilmmé vált alkotása, a Trainspotting még 15 év után is aktuális, sőt, …

Hozzászólás