Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A klímax első jelei

A klímax első jelei

A klimax első jele a havi vérzés elmaradása. Míg ötven évvel felett átlagosan 46 éves korban maradt el a nők vérzése, addig ina sokan még 50 éves korban is menstruálnak. Mindez az életkor meghosszabbodásával és az egészséges életvitellel van összefüggésben. A nemi szervek még kb. 10-15 évig változatlanul működhetnek. Jellegzetes elváltozás viszont a petefészek megkisebbedése és benne a kötőszövet felszaporodása.
A változás korával járó panaszok oka a petefészek hormontermelésének – és ezen belül elsősorban a tüszőhormonok termelésének – megszűnése. A petefészek működésének kialvása azt jelenti, hogy a működés nem áll le teljesen, rendszertelen időközökben még jelentkeznek vérzések a vérzésmentes szak beállta előtt. A menstruációt illető változás többnyire abban mutatkozik meg, hogy a vérzés bővebb és hosszabb ideig tart. A tulajdonképpeni klimaxos tünetek a menstruáció teljes elmaradása után jelentkeznek. A nők egyharmadánál szinte észrevétlenül zajlik le ez a periódus! A többiek hőhullámra, szédülésre, fejfájásra, heves szívdobogásra panaszkodnak. Ugyanekkor kedvezőtlen változások mutatkozhatnak a lelki életben, azaz jelentkezhetnek a pszichés tünetek: félelem, feszültség, idegesség, álmatlanság, lassúbb gondolkodás. A vérzészavarok mellett ezek a neurovegetatív tünetek viszik leggyakrabban orvoshoz a klimaxos nőket.
Tünetegyüttesek: Hőhullámok, izzadási rohamok, szédüléses panaszok.
Ezeken a jellegzetes tüneteken kívül még előfordulhat: fejfájás, emésztési zavar, főleg székrekedés, szapora szívműködés, alvászavar, időjárás-változás iránti fokozott érzékenység, valamint fáradékonyság, gyengeségérzés.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás