Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / Betegség vagy állapot? Klímax…

Betegség vagy állapot? Klímax…

A klimax szó hallatán mindenki másra gondol: az orvos a hozzá fordulók panaszaira, a nők az elmúlásra… A nőgyógyász szerint: „a climactérium a menopausát megelőző és az azt követő néhány év. A menopausa pedig az élettani havi vérzés megszűnésének időpontja.” A klimaktérium – klimax – ezek szerint meghatározott időszak, amely a nemi érettséget követően az éltes korig tart. Közérthetőbben: a klimax a nő életének az a szakasza, amelynek során a nemi érettségből fokozatosan a petefészek nyugalmi állapotával jellemezhető életkorba jut. Mindenkinek – nőnek és férfinak – szembe kell néznie azzal, hogy az idő múlásával megváltozik a szervezet hormonális egyensúlya is, amely viszont befolyásolja a nemi szervek működését.
Sokan azt hiszik, hogy a klimax betegség, s ezért a tünetek jelentkezésekor kétségbeesnek. Pedig a klimax nem betegség, hanem az öregedéshez hasonló élettani állapot. A szervezet öregedése azonban nem az idős korban kezdődik, hanem az élet megindulásával. Nem kell tehát megijedni, inkább meg kell tanulni elfogadni ezt az állapotot. Az öregedést elkerülni – sajnos – nem lehet, de az öregedés folyamatát lassítani igen! Az orvosok nagy figyelmet fordítanak erre az életszakaszra, különösen a nők klimaxára, mert elfoglaltságukat, leterheltségüket figyelembe véve, veszélyeztetetteknek tekintik őket.
Mi történik ilyenkor?
A nők nagyon félnek a változás korától, mert sok mindent hallottak, hallanak róla. Többségük azt hiszi, hogy vége a nőiességüknek, már nem kellenek senkinek. Itt az elmúlhatatlan öregség, gondolják. Igaz, de ez nem olyan tragikus, mint ahogy vélik. Nem helytálló, hogy megszűnik az érdeklődés a szexuális kapcsolatok, örömök iránt. Az orvosok szerint: „a szexuális igény (libido) teljesen független a szexuális hormonoktól, és ezért nem alszik ki akkor sem, amikor a nők már többet nem menstruálnak”.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Bárányhimlő

A bárányhimlő fertőző vírusos betegség. A fertőzésen a gyermekek nagy része átesik. A bárányhimlő vírusa …

Leave a Reply