A klimax (menopausa)

A menopausa általában a negyvenötödik és az ötvenötödik életév között kezdődik, és egytől tizenegy évig tart, bár átlagos időtartama öt év.
A legtöbb nő számára a változás korába lépés első jele a havivérzés hirtelen szabálytalanná válása. Ugyanebben az időben a női nemi hormonok, az ösztrogén és a progeszteron csökkent szintje egyéb tüneteket is kivált, például hőhullámok jelentkezését, ingerlékenységet, kedélyhullámzást, depressziót, testsúlynövekedést, vizelet-visszatartást, hüvelyszárazságot, haj- és bőrelváltozásokat, alvási zavarokat és a nemi vágy elvesztését. Egyre több klimaxos nőnek okoz egészségi problémát a csontritkulás (osteoporosis) is.
A klimaxszal jelentkező tünetek láthatóan a szervezet több különböző részében jelentkeznek, tehát a helyzet könnyítése érdekében különféle étrendi kiegészítőre van szükség. Azt sem szabad elfelejteni azonban, hogy a helyes táplálkozás mellett a jó közérzet megőrzéséhez általában véve is egészséges életmódot kell folytatni, melyben helyet kap a rendszeres testgyakorlás, a relaxáció, és az élet eme új szakaszát fogadó pozitív lelki hozzáállás. A klimaxszal a nő gyermekszülő évei lezárulnak ugyan, de ez nem jelenti azt, hogy egyéb területeken is megszűnt alkotóképessége vagy lehetősége az élet teljes értékű élvezetére. Éppen ellenkezőleg, a kutatási adatok szerint a vezető beosztású, sikeres asszonyok, vagy azok, akik tevékeny családi életet élnek, ritkábban szenvednek klimaxproblémáktól, mint azok, akik kevés elfoglaltságot találnak maguknak.
A klimakteriális problémák legtöbbje a hirtelen leeső ösztrogénszinttel függ össze, ez pedig minden nőt érint, aki elér a változás korába. Az elfoglalt asszonyok kisebb mértékben jelentkező tüneteinek egyik lehetséges magyarázata az, hogy a pozitív és derűs lelki beállítottság esetleg módosíthatja a csökkent ösztrogénszintet.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás