Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Az ösztrogénszint változásai

Az ösztrogénszint változásai

A klimaxszal összefüggő tünetek nagy részét az ösztrogénszint csökkenése okozza – a szervezet hormontermelésének általános leépülésén belül. Amikor a hormonszintek lezuhannak, a hirtelen változás úgymond „sokkolja” a testet, s ez vezet a tünetekhez. Ennél fogva segít, ha ösztrogént kap az ember, s ezáltal a hirtelen zuhanás helyett inkább fokozatos csökkenés történik. Ez az oka, hogy a nőknek rendszerint hormonkezelést írnak fel, ami gyógyszeres kúrából áll.
A hormonkezelés szinte azonnal megoldja a hőhullámok és a hüvelyszárazság problémáját, és úgy vélik, hogy öt-hat év alatt akár ötven százalékkal is csökkenti a csontritkulás kockázatát. Azonban vannak hátulütői is. A menstruáció rendszeressége helyreáll, s ezzel együtt megjelennek a PMT tünetei is. A vizsgálatok alapján feltételezhető az is, hogy a hormonkezelés növelheti a mellrák kockázatát és a trombózisveszélyt – az idevágó kutatási adatok azonban egyelőre még nem egyértelműek. Ha azonban Ön beletartozik abba a rizikócsoportba, melyet nagy valószínűséggel fenyeget a csontritkulás, ugyanakkor sem az Ön, sem családja kórtörténetében nem szerepel mellrák vagy trombózis, akkor esetleg hasznos lehet Önnek is a hormonkezelés. Háziorvosa minden bizonnyal felvilágosítja majd az ezzel kapcsolatos érvekről és ellenérvekről.
Van azonban más módja is, hogy gyógynövényekből, gyökerekből és gyümölcsökből hozzájusson az ember ösztrogénszerű anyagokhoz. Sok egyéb között ilyenek az alábbiak:
– ginzeng, yamgyökér, édesgyökér, rigópohár (Cyperdium), bodza, uborka.
A gyógyfüvek szakboltokban kaphatók, gyógynövénytea vagy kapszula formájában, tetszés szerint. Érdemes észben tartani, hogy az emberiség legősibb gyógyszerei a gyógynövények voltak. Nem szabad lebecsülnünk őket, és elővigyázatosan kell bánnunk velük. Tanácsos minden esetben gyógynövényekhez értő szakemberrel konzultálni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás