Kezdőlap / Egészség és fitness / Női problémák / Csontritkulás (Osteoporosis)

Csontritkulás (Osteoporosis)

Ahogy egy nő öregszik, csontja elveszíti kalciumtartalmát, ennek eredményeképpen pedig törékennyé válik – ezt az állapotot nevezik csontritkulásnak. Hogy elkerüljük, egész életünk során magas kalciumszintet kell biztosítanunk szervezetünk számára, így amikor a változás korába érünk, csontvázunk erős és egészséges marad. Mindazonáltal a klimax beköszönte után is tanácsos kalciummal kiegészíteni étrendünket. A kiegészítők között szerepelnie kell a magnéziumnak is, mivel a kalcium anélkül nem épül be a testbe. A tejtermékek is kalciumban gazdag élelmiszereknek számítanak, azonban nem igazán jó ötlet sajtot, vajat, tejet és joghurtot falni, ezek ugyanis nyálképző hatásúak, és állatizsiradék-tartalmuk is magas.
Nyugodtan aludni
Az elhúzódó álmatlanság képes az őrületbe kergetni az embert – vagy az altatóktól való függésbe. A problémát egyik sem oldja meg, ezért jobb, ha mindkettőt elkerüljük!
Számos gyógynövényekből kivont altató áll a rendelkezésünkre, ezek olyan gyógynövényeket tartalmaznak, mint a valeriána (macskagyökérfű) vagy a vízmelléki csucsóka. A valeriána ezenkívül fejfájás és emésztési zavarok esetén is hatásos. Ami az ételeket illeti, az oldottságot, ezáltal az alvást is leginkább a komplex szénhidrátok (például a teljes búzából sütött kenyér, a barna rizs és más gabonafélék) segítik elő.
Feltétlenül egyen komplex szénhidrátokat tartalmazó ételeket, mint a barna kenyér, vagy olyan kekszeket, melyeket nem sóztak agyon! A komplex szénhidrátok állandó értéken tartják a vércukorszintet (az alacsony vércukorszinttől az ember elgyengül és ideges lesz), és lehetővé teszik, hogy az agy hasznosítsa a triptofán nevű aminosavat. A triptofánt agyunk egy nyugtató hatású hormon, a szerotonin előállítására használja. A túlzott fehérjefogyasztás megzavarja a szerotonin hatását, ezért a fehérjében gazdag ételek kerülendők. A magnézium szintén segít a nyugalom megőrzésében, ezért ez az ásványi kiegészítő is ajánlott.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Folyás

A hüvelyt a hüvelynyálkahártya átlátszó, híg váladéka tartja nedvesen. A váladék mennyisége változó. Tüszőrepedéskor, terhesség …

Hozzászólás