Kezdőlap / Terhesség / Dohányzás terhesség alatt

Dohányzás terhesség alatt

Sok dohányzó szájából elhangzott mondat: x éve dohányzok, de a terhesség alatt letettem a cigit. Nah de ez vajon ennyire egyszerű? Állítólag a kismama rögtön megérzi, hogy le kell tenni a cigarettát. Viszont nem tanácsos egyik napról a másikra letenni, mivel a hirtelen fellépő elvonási tünetek akár vetélést is produkálhatnak.
Ha a kismama dohányzik a terhesség alatt, akkor gyermeke kis súllyal születik meg ennek következtében. Súlyosan károsítja a magzat oxigén- és tápanyag ellátását. Ennek magyarázata, hogy a nikotinnak összehúzó hatása van, így a méhlepény véráramlása csökken, a magzati szervekbe kevesebb oxigén jut és szén-dioxid halmozódik fel. A cigarettafüstben található méreganyagok a magzathoz nagyobb koncentrációban jut el. A magzat károsodhat abban, hogy a nikotin csökkenti a kalcium, a C-vitamin és a fontos tápanyagok felszívódását, nagy valószínűséggel koraszülött lesz, születési súlya pici lesz, rosszabbak lesznek a légzésfunkciói, mint a nem dohányzó nőknek született babáinak.
Sokan nem szoknak le a terhesség alatt, kifogások mindig vannak. Általában az az indok, hogy stresszcsökkentő hatása van. Ez teljesen hamis állítás, mivel nem a stresszt csökkenti a cigaretta, hanem az elvonási tünetek szűnnek meg, amint rágyújt egy cigarettára.
Vajon miért nem tudnak sokan leszokni róla? Miért kell az a bűzrúd a szájba? Büdös és egészségtelen. Sose értettem egyszerűen miért találták ki ezt az élvezi cikket. Vannak más élvezeti cikkek, amik kis mértékben még jó hatással is vannak a szervezetre, például alkohol és még az ízük is jó. Nah de a cigaretta? Első rágyújtásnál a szervezet jelez, hogy hé haver, ez nem jó, nem tetszik. Az ember köhög tőle, hányingere lesz tőle, de sokan csak azért is újra és újra rágyújtanak. Aztán észre se veszik és már rászoktak, nem tudják letenni, kell nekik az érzés.
De minek?

Ezt mindenképpen olvasd el!

Szex terhesség alatt

Nem kell választani a gyerekvállalás és a szex között. Ha figyeltek egymásra, ez az időszak …

Hozzászólás