Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A maja birodalom elhelyezkedése

A maja birodalom elhelyezkedése

A maja birodalom, a mai Guatemala alföldjein található központjával, virágzását az időszámításunk szerinti VI.században érte el. A maják kivételesen magas szintre fejlesztették mezőgazdaságukat, agyagművességüket és fazekasságukat, a hieroglifa-írást és naptárkészítést, valamint a matematikát. Számos építészeti remeket és szimbólumokban gazdag művészeti alkotást hagytak maguk után. I.sz. 9oo óta azonban legtöbb nagyvárosuk elhagyatottá vált – a XIX.század óta sokan kutatják, miért történhetett ez a hirtelen hanyatlás.
A maja civilizáció az egyik legjelentősebb őshonos civilizáció volt Mezoamerikában (A XVI.századi spanyol hódítás előtti Mexikó és Közép-Amerika elnevezése). A legtöbb, elszórtan megtalálható mezoamerikai néppel szemben a maják egy földrajzi blokkba rendeződtek a Yukatán-félszigeten. Birodalmuk mai Guatemala, Belize, Mexikó egyes részein, Honduras és El Salvador nyugati részének területén helyezkedett el. Ez a koncentráció arra mutat, hogy a maják viszonylag biztonságban voltak más mezoamerikai népek támadásával szemben. Három nagyobb, környezetileg és kulturálisan is eltéréseket mutató régióra osztható ez a terület, az egyik az északi alföld a Yukatán-fészigeten, a másik a déli alföld a mai Guatemala északi részén, a harmadik a mai Dél-Guatemala hegyvidéke.
A dél-alföldi maják a legismertebbek – a maja civilizáció klasszikus kora vagy virágkora i.sz. 25o-9oo-ra tehető, amikor is a felfedezőket és kutatókat lenyűgöző nagy kővárosaikat és hatalmas építményeiket emelték.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Temetkezés Pazirikben

Az Altaj-hegység sziklái számtalan, a környéken élő nomád lovas nép sírját rejti. Pazirik városa a …

Leave a Reply