Kezdőlap / Társadalom / Történelem / Hogyan tudták felépíteni a piramisokat?

Hogyan tudták felépíteni a piramisokat?

A fáraót, országuk királyát, isten fiaként tisztelték az ókori egyiptomiak. A fáraó sírhelye mindenkor a legjobban megépített és legpompásabban felszerelt piramis volt.
Az utókor számára még ma is fejtörést okoz, hogy az egyiptomiak a piramis építést számottevően miért nem ábrázolták, holott mindennapi életük sok eseményét megörökítették.
A piramisok hatalmas kövekből épültek és akad az egyes kövek között 60 tonnás is. Ezeket a hatalmas köveket mérnöki pontossággal illesztették egymáshoz. Vajon, hogyan faraghatták, simították és rakták egymásra a köveket? A tudósok sokáig úgy gondolták, hogy hogy valamilyen elmés szerkezet segítségével hordták egymásra a kőtömböket. Azonban a sírkamrák falára festett képekből kiderült, hogy nem használtak semmiféle szerkezetet, sem titokzatos gépet, hanem megelégedtek az emberi izmokkal vagyis a rabszolgákat fogták munkára a piramisok megépítéséhez.
A kőtömböket a rabszolgák a gránithegyek belsejéből fejtették ki. A sziklákba lyukat véstek, ezekbe faékeket vertek és addig öntözték vízzel, amíg az ékek megduzzadtak és ezek a megduzzad ékek szétrepesztették a kőtömböket. Ezeket a tömböket kocka alakúra faragták és lecsiszolták. Ezután kezdetleges csúsztató szánokra rakták és a rabszolgákkal elvonszoltatták a hajókig, a hajókat pedig az építkezés színhelyére vontatták. Az építkezés helyén szintén rabszolgákkal rakatták egymásra a kőkockákat, amihez kezdetleges faemelőket használtak. Hiába voltak több ezerszámra rabszolgák mégis egy-egy piramis elkészülése évtizedekbe került. Közben az embertelen körülményekbe és a megerőltető munkában sok ezer munkás pusztult el.
Amikor a fáraó meghalt nagy pompával temették el. Piramisai körül kaptak helyett a feleségei piramisai, amik jóval kisebbek voltak és a főemberei sírkamrái. Szokás volt a piramis mellé templomot is építeni, melynek papjait az uralkodó még életében bőségesen megajándékozta és földbirtokkal halmozta el. Ezeknek a papoknak az volt a feladata, hogy az uralkodó halála után élelemmel lássák el a teste mellett virrasztó lelkét.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás