Kezdőlap / Társadalom / Történelem / A maja civilizáció rejtélyes eltűnése

A maja civilizáció rejtélyes eltűnése

A VIII. és IX.század vége között valamilyen, egyelőre ismeretlen esemény alapjaiban rázta meg a maja civilizációt. A klasszikus kori városok délen egymás után elnéptelenedtek, és i.sz. 900-ra a civilizáció azon a területen összeomlott. Ennek oka egyelőre ismeretlen, bár a tudósok felállítottak néhány elméletet.
Vannak, akik szerint a IX.századra a maják teljesen kiaknázták a természeti kincseket, és nem tudtak tovább fenntartani egy nagyobb népességet. Mások úgy tartják, hogy az állandó háborúskodások őrölték fel teljesen az egyébként igen összetett társadalmat. Ahogy az isteni származású uralkodók tekintélye hanyatlott, a hagyományok és ceremóniák rendszere káoszba fulladt. Végül egy természeti katasztrófa vagy környezeti változás – például sokáig tartó nagy szárazság – söpörhette el a maja civilizációt a föld színéről. A szárazság különösen végzetes lehetett az olyan városok számára, mint Tikal, ahol a rendszeres eső biztosította volna az ivó- és az öntözővizet.
Ez a három fő tényező – a túlnépesedés és a természeti források kimerülése, a belső háborúskodás és viszályok, valamint a szárazság – játszhatott igen fontos szerepet a dél-alföldi maja civilizáció hanyatlásában. Ez alatt az idő alatt Yucatan fennsíkjain néhány maja város még sokáig virágzott – mint például Chichén Itzá, Uxmal vagy Mayapán – a posztklasszikus időszakban (i.sz 900-1500 között). Mire a spanyol hódítók megérkeztek erre a területre, a maják már csak falvakban éltek, egykor virágzó nagyvárosaikat pedig benőtte a dzsungel.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Régészeti kormeghatározás

A tudomány fejlődésével a XX. század második felétől kezdve számos kitűnő módszer és eszköz került …

Hozzászólás