Kezdőlap / Rákos megbetegedések / A megelőzés fontossága

A megelőzés fontossága

Napjainkban az egyik leggyakoribb halálozási ok a rákbetegség. Egészségtelen életmódunk nagyban hozzájárul a kialakulásához, és sajnos nagyon sok esetben amikor a betegség érzékelhető panaszt okoz, a visszafordíthatatlan folyamatok már elindultak a szervezetben. A daganatos megbetegedésre való hajlam örökölhető, így amennyiben a felmenőink között előfordult ez a diagnózis, ne késlekedjünk a rendszeres önvizsgálattal és legalább évente egyszer járjunk el rákszűrésre. Különösen nagy arányú a halálozás férfiak esetében a tüdőrák, míg nőknél a mell- és méhnyakrák előfordulása esetén. Ma már szerencsére létezik egy védőoltás, mely a méhnyakrák okozójaként ismert Human Papilloma vírus ellen véd, azonban nem lehet csupán a védőoltásra hagyatkozni, amennyiben a mell rosszindulatú daganatos megbetegedésére gondolunk. Minden nőnek érdemes részletes és rendszeres önvizsgálatot tartania, melynek során tapintás útján jó eséllyel érzékelheti a kóros elváltozásokat. Ilyenkor nemcsak a mell szöveteiben, hanem a hónaljban lévő nyirokcsomók esetleges sejtburjánzása is ellenőrizhető. Amennyiben gyanús elváltozást észlelünk magunkon, érdemes mihamarabb orvoshoz fordulni, otthoni kúrákkal ne kísérletezzünk, hiszen a rosszindulatú daganatok általában nagyon gyorsan kifejlődnek, viszont minél hamarabb elkezdik a megfelelő kezelés alkalmazását, annál több esély mutatkozik a teljes gyógyulásra.
Ma már mindenki számára elérhetőek a különféle szűrővizsgálatok, melyek mindegyikén érdemes rendszeresen részt venni. Ezen vizsgálatok fájdalommentesek, szinte semmilyen kellemetlenséggel nem járnak, viszont sokkal nagyobb bajt megelőzhetünk velük, mint gondolnánk.
Többféle kezelést alkalmaz ma a tudomány a rákgyógyításban: először általában a daganatot sebészeti úton eltávolítják, majd infúzió formájában kemoterápiás kezelésen esik át a beteg, illetve kaphat sugárterápiás kezelést is, ezek alkalmazásának módjáról a kezelőorvos hivatott dönteni. Fontos, hogy ha valaki már átesett ilyen kezelésen, az önvizsgálatot és a szűrővizsgálatokon történő részvételt továbbra se hanyagolja el, mivel ez a betegség később kiújulhat, a kóros sejtburjánzás más szerv rákos megbetegedésében újra megjelenhet a már gyógyult páciensek szervezetében is.
Akkor se keseredjünk el, ha netalán áttétes rák a diagnózis, mivel az infúzió formájában kapott kemoterápiás kezelés a test minden részébe eljut és így már jó esély van arra, hogy az áttétek sem tudnak komolyabb bajt okozni.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Kemoterápia

A beteget olyan gyógyszerekkel (sejtmérgekkel, citosztatimukokkal) kezelik, amelyek a ráksejtek szaporodását gátolják és/vagy azokat megölik. …

Leave a Reply