Kezdőlap / Gombás betegségek / A körömgomba, illetve annak gyógyítása

A körömgomba, illetve annak gyógyítása

A köröm gombásodásának kialakulásáért a kutatók az úgynevezett sarjadzó gombákat teszik felelőssé. Általában a lábon jelentkezik, azon belül pedig a nagylábujj a legveszélyeztetettebb. Legtöbbször a lábujjak közötti bőrön megjelenő viszkető érzés jelentkezik, mely aztán átválthat vöröses színű kiütésekké. Az emberek többsége nem is gondolná, hogy a strandokon és a szaunák meleg helyiségeiben válnak a láb-, és körömgomba áldozatává. A gombák általában a bőr felső rétegeiben telepednek meg, majd innen indítják támadásukat a körmökre.
Hajlamosít a gombás fertőzés kialakulására a köröm, vagy a körömágy különböző sérülései.
Tünetei megnyilvánulhatnak abban, hogy a köröm színe mattá válik, vagy esetleg elszíneződik. Az ujjakon lévő beteg köröm sok esetben töredezetté vállhat, esetenként a körömlemez megvastagodhat. A lábujjak között égető, vörös színű kiütések keletkezése.
A körömgomba gyógyítására napjainkban többfajta gyógymód lehetséges. Vannak olyan esetek, amikor a kezelést az új köröm megjelenéséig kell alkalmazni. Vannak szájon át szedhető gombaölő tabletták, míg vannak a körömre kenhető ecsetelők, körömlakkok. Érdemes továbbá körmeink állandó tisztán tartása, valamint azok megfelelő és szakszerű ápolása.
Megelőzés gyanánt rengeteget tehetünk körmünk egészsége érdekében.
Ajánlatos meleg időben pamut zokni használata, valamint jól szellőző cipők alkalmazása. Strandokon, fürdőkben érdemes papucsot viselni, mivel már ezzel is sokat tehetünk azért, hogy a gondosan ápolt lábkörmünk ne váljon áldozattá. Fürdés után ajánlatos minél előbb szárazra törölni a lábujjak közötti részeket. Megelőzhető még továbbá a naponta többszöri zoknicserével. Cipőből általában ne csak egyet tartsunk otthonunkban, mivel az állandóan hordott lábbelit nem tudjuk megfelelően kiszellőztetni, így abban is megtelepedhet a köröm súlyos kinézetéért felelős körömgomba.
Feltétlenül fontos továbbá, hogy a köröm ápolására használt eszközöket mindig fertőtlenítsük le használat előtt. Ezen eszközökről az esetleges sérülésekbe bekerülő baktériumok szintén hozzájárulhatnak a körmök gombásodásához.
A mielőbbi gyógyuláshoz nagyban hozzájárulhat az életmódváltás. Nagyon fontos, hogy a táplálékbevitelből mellőzni kell a cukrokat, mivel ezek a gombák fő táplálékai. A körmök gombásodása esetén mindenképpen keresse fel mindenki orvosát, mert az időben nem kezelt betegség súlyos tünetekhez is vezethet. Okozhat akár mozgásbeli fájdalmakat is.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Hogyan ismerjük fel a gombás bőrbetegségeket?

Leggyakoribb bőrgyógyászati kórképek közé tartozik. Bőrről átterjedhet a körömre és körömről is a bőrre! Általános …

Hozzászólás