A migrén

A fejfájás nagyon gyakori tünet, és időről időre sok ember szenved tőle. A visszatérő fejfájásokat többen az ételintolerancia egyik jellegzetességének tekintik. A migrén egy különösen súlyos fejfájás, amely általában a fej egyik oldalára korlátozódik. A fájdalomhoz sokszor hányinger és hányás is társul. A betegek egy részénél látászavarok, látótérkiesés, fény felvillanások érzékelése vagy szikralátás tarkíthatják a tüneteket. Az erős fény és hang igen kellemetlen, zavarólag hat. A legtöbb esetben a migrén első tünetei a 20 és 50 éves életkor közötti időszakban jelentkeznek, de egyeseknél már gyerekkorban. Becslések szerint minden tíz ember közül egy szenved migrénben, és nőknél gyakoribb, mint férfiaknál.
Sok beteg idővel rájön arra, hogy különböző dolgok kiválthatják a migrénes rohamot, mint például a fáradtság, hangos zajok, szorongás, stressz, klímaváltozás, erős szél és a menstruációt megelőző feszültség. Több migrénes betegnél a roham bizonyos ételek – leggyakrabban csokoládé, sajt, és esetenként alkoholtartalmú italok, főleg vörösbor – elfogyasztása után alakul ki. A jelenleg elfogadott álláspont szerint a migrén kifejlődésében valódi allergiás reakció nem vesz részt, sokkal inkább feltételezhető egyes táplálékokban előforduló bizonyos kémiai anyagok iránti érzékenység. Ezek a vegyületek az úgynevezett aminok közé tartoznak, közülük kettőnek, a tiraminnak és a fenilaminnak a jelentőségét kell kiemelni. Mindkettő az erek kitágulását idézik elő. Feltehetően a migrénes fejfájást az agyi erek kitágulása okozza. Több bizonyíték szól amellett, hogy a migrénben szenvedők szervezete nem termel kellő mennyiségű olyan enzimet, amely ezekek a vegyületeknek a lebontását végzi. Jelentős mennyiségű amin típusú vegyület található néhány sajtféleségben, a csokoládéban, és a vörösborban. Aminokat tartalmazó egyéb táplálékok közé tartozik a marhahús, az élesztőkivonat, a bab, az ananász, a banán, és az avokádó.
A legtöbb migrénes roham tünetei enyhíthetők egyszerű fájdalomcsillapítókkal, például paracetamol tartalmú készítményekkel. Ha azonban megállapítható, hogy mi az a tényező, ami a rohamot kiváltja, lehetőség szerint azt el kell kerülni, hogy ezáltal a roham kialakulását megelőzzük. Súlyos migrénes roham esetén az erekre ható gyógyszerekkel kell enyhülést elérni.

Ezt mindenképpen olvasd el!

Pikkelysömör

Jelentése: páncélképződés; a határok felfegyverzése; „karakterpáncél” félelem a sérüléstől: „a kemény külső lágy belsőt takar” …

Hozzászólás