Kezdőlap / Egészség és fitness / Betegségek / A “ragacsos fül”

A “ragacsos fül”

A gyermekkori fülbetegségek egyik gyakori típusa a savós középfülgyulladás, a középfül folyadéktermeléssel járó gyulladása. Olykor ez a folyadék nagyon sűrű és ragadós, ami a ragacsos fül néven is emlegetett betegség előidézője.
A középfül a dobhártya és a koponya között elhelyezkedő levegővel telt üreg a dobüreg. Az a feladata, hogy közvetítse a dobhártya rezgéseit az agy felé. Az Eustach-kürt nevű csatorna (fülkürt) köti össze a középfület az orrüreg hátsó részével, ezen keresztül jut be a levegő a dobüregbe. A középfül normális körülmények között percenként háromszor, négyszer szellőzik, minthogy nyelés, rágás és ásítás alkalmával a fülkürt megnyílik. Ezen a módon egyenlítődik ki a középfülben s a garatban uralkodó légnyomás. Bizonyos körülmények között a fülkürt elzáródhat. Az elzáródást előidézheti a környező szövetek gyulladása, az orrmandula megnagyobbodása és jó- vagy rosszindulatú növedékek a fülkürtben illetve annak környezetében. Olykor a gyulladást és a fülkürt elzáródását okozó szöveti duzzadást allergiás reakció idézi elő. A folyamat egyes lépései nem pontosan ismertek, de valószínűnek látszik, hogy a sívós középfülgyulladás esetek némelyikében közrejátszik az allergia. Főként az ételallergia szerepét feltételezik.
Gyermekeknél a fülkürt nagyon szűk, mindössze körülbelül egy milliméter az átmérője, emiatt a sűrű, tapadós váladék könnyen elzárhatja. Ennek következtében a középfülben a hanghullámok terjedése jelentősen romlik, esetleg megszűnik, ami halláscsökkenést, vagy süketséget eredményez. A gyermekkori süketséghátterében leggyakrabban a savós középfülgyulladás áll, ami a beszédkészség késői kifejlődését okozhatja, illetve az iskolás korban a tanulásban hátráltathatja a gyermeket.
Ha a fülkürt elzáródását allergia okozta, antihisztamin kezelés hatékony lehet. Más esetekben, ha bakteriális fertőzés miatt alakult ki az állapot, antibiotikummal kell a beteget kezelni. Néhány esetben csak műtéti úton nyitható meg újból a fülkürt. Amennyiben a garatív mandulái jelentősen megnagyobbodtak, azok eltávolítása is indokolt lehet.

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Veszélyben a nyelv

Aki inkább leharapja a nyelvét, mintsem megszólaljon, valószínűleg jó oka van rá. A nyelv „csak …

Hozzászólás