Kezdőlap / Építőipar / Mobil Házak / A mobilházak sokszínűsége

A mobilházak sokszínűsége

Bár még Magyarországon nem elterjedtek, az USA-ban a lakosság 10%-a már mobilházakban lakik. Felmerül sokakban a kérdés, hogy ez vajon miért van. A válasz a mobilházak tulajdonságaiban rejlik.
A mobilházaknak a mozgathatóságukon kívül számtalan előnyük van, köztük az, hogy nem kell építési engedélyt kérni rá, bárhol felállíthatók és azonnal használatba vehetők, ezért ideálisak lehetnek szintén sokat költözőknek, vagy nyaralónak, hétvégi háznak.
A mobilház egy ház formájú, óriási lakókocsira emlékeztető könnyűszerkezetes épület, melyben minden megtalálható.
Ezek a “házak” alkalmasak az építési szabályok kijátszására, ilyen például, ahova építési tilalom van elrendelve, vagy természetvédelmi területen található, esetleg zártkertben. Az egyetlen kötöttséget közművek és a szállítás okozza, ugyanis elegendő helynek kell rendelkezésre állni ahhoz a telken, hogy egy kamion a helyszínre szállíthassa.
A mobilházaknak nincs szüksége alapra, elég egy tömör talajon elhelyezett 4-6 betonkocka, hogy rögzíteni lehessen. Talpakra állítják, hogy tehermentesítsék a kerekeket. A közmúvekre való rákötés megoldható akár egyetlen nap alatt is.
Anyagukban nagyon hasonlítanak a könnyűszerkezetes házakhoz, a többségük fém vagy fa vázas hőszigetelt szendvicsszerkezetűek. Kívülről lehet fa vagy fém borításuk, belül gipszkarton vagy fa, mely festhető, tapétázható. A két réteg között 5-20 cm vastag hőszigetelés található (gyártmánytól függően).
Áruk változó lehet, a hazai piacon kapható már használt mobilház 1,5 millió forinttól is. Az új házak viszont 4-6 millió forint körül vannak. Teljesen felszereltek: bútorok, háztartási eszközök, hűtő, tűzhely stb… igény szerint akár masszázszuhannyal is kérhetők.
Egy mobilház akár kiváló üzleti befektetés is lehet. Vásárolunk egy mobilházat, melyet valamelyik tengerparti kempingbe telepítünk, majd a saját nyaralási hetünkön kívül bérbe is adhatjuk. A magasabb komfortfokozat, és kényelmesebb belső miatt magasabb árat is kérhetünk, mint egy telepített lakókocsi esetén. Mivel a házak mobilak, szükség esetén másik kempingbe költöztethetők, akár szezononként is. Ezen kívül nem elhanyagolható szempont, hogy ha csak a saját családunk nyaraltatására szánjuk, akkor minden évben máshol nyaralhatunk, akár egy egész nyáron át.

Hozzászólás