Kezdőlap / Klasszikus diéták / A mostanában divatos fogyókúrás programok veszélyei!

A mostanában divatos fogyókúrás programok veszélyei!

A fogyni vágyó emberek nagy része több divatdiétát is kipróbál, anélkül, hogy annak hátrányaival tisztában lenne. Sok esetben a divatdiéták kitalálói nem szakemberek, és alapelveik tudományosan nem megalapozottak. Többségükre jellemző az egyes tápanyagok szélsőséges (kevesebb, illetve több) bevitele, ami komoly egészségi károsodást okozhat. Az egyes divatdiéták széleskörű térhódítása elsősorban annak köszönhető, hogy ismert közéleti emberekkel, sztárokkal reklámozzák, és ígérik a rövid időn belüli gyors fogyást. A látványos eredmények hangsúlyozása mellett azonban a többségüknél nem hallani semmiféle hátrányról.


Az egyes makrotápanyagok (szénhidrátok, zsírok, fehérjék) megfelelő mennyisége az étrendben alapvető feltétele a szervezet egészséges működésének. Ha ez az egyensúly megbillen, és főleg, ha ez az eltolódás hosszú időn át fennáll, súlyos egészségkárosodás következhet be.

Milyen következményei lehetnek az egyes divatfogyókúráknak?

Szénhidrátszegény diéták (pl. Atkins-diéta)

mivel a szénhidrátok nélkülözhetetlenek az izomműködéshez, a vegetatív idegrendszer működéséhez, ezért hiánya csökkenti a szellemi- és fizikai teljesítőképességet, okozhat szédülést, fejfájást, depressziót is, vitamin- és ásványi anyag-hiányhoz vezet. Az alacsony szénhidrátbevitellel együtt járó magas fehérje- és zsírbevitel növeli számos betegség kialakulásának a kockázatát.

Pontdiéták

(a tápanyagok pontértéket kapnak: a zsírok, és zsírdús ételek 1-2 pontot érnek, míg a szénhidrátok akár több százat is, miközben a napi élelmiszerfogyasztás a 40 pontot nem haladhatja meg) – az ilyen diéta emeli a koleszterinszintet, és növeli az érelmeszesedés veszélyét.

Fehérje-diéták

(megnövelt fehérjebevitel pl. Banting-diéta: 500-600 g. állati fehérje, 60-80 g. kenyér és némi zsiradék) – egyhangú, és a sok állati fehérje egészségtelen, mert magas húgysavszintet eredményez.

“Edd magad soványra”

(pl. Cooley-féle diéta napi 750 kilokalóriás étrend) – Csak rövid távon leszünk soványak, mert a csökkent energiafelvétellel a szervezet anyagcsere-csökkentéssel reagál, ráadásul 10 nap múlva vitaminpótlásra van szükség.

Fehérjeszegény diéták

(pl. a főleg zöldségekből álló Pitkin-féle diéta) – már rövid távon is tápanyaghiányhoz vezet. Mivel a fehérjék a test alapvető építőkövei, a sejtek fő összetevői, hiányuk következtében súlyos izomsorvadás, gyermekek esetében növekedési, fejlődési zavarok léphetnek fel.

Rizsdiéta, krumplidiéta

(csak rizs, ill. burgonya fogyasztását engedi) – egyhangú, vitamin- és fehérjehiányos étrend.

Gyümölcsdiéták

(alma-, ananász-, és szőlőkúra) – fehérjehiányhoz, valamint vitamin- és ásványianyag-hiányokhoz vezet.

Tejkúra

(napi 2 l tej fogyasztására alapul) – vas-, vitamin és rosthiányos állapotot okozhat.

A testkontroll által ajánlott program – az osztott étrendre és az ételtársításra vonatkozó tanácsait a dietetikai tudományos vizsgálatok nem igazolták. A testkontrollhoz ajánlott étrendek többsége fehérje-, vitamin-, és ásványi anyag-hiányhoz vezet.

Kapcsolódó fórumok:

Hozzászólás