Kezdőlap / Alakformálás / Két népszerű diéta, de melyik válik be jobban?

Két népszerű diéta, de melyik válik be jobban?

Az Atkins és a South Beach napjaink legnépszerűbb fogyókúrái. Egyik jobb, mint a másik! Szó szerint, így nem mindegy, melyiket választod! Harmincmillió amerikai esküszik a szénhidrátban szegény étrendre, vagyis az Atkins és a South Beach-diéta alapelvére.

Bár mindkét diéta a szénhidrátok kerülésére buzdít, a hasonlóságok mellett számos különbség is létezik közöttük.

Le a szénhidráttal?

Lényegét tekintve a kétféle étrend nem sokban tér el egymástól. Mind dr. Robert Atkins, mind pedig dr. Arthur Agatston hangsúlyozza, hogy étrendje egy életre megalapozza az egészséges táplálkozást, követésével pedig megelőzhetők az olyan súlyos rendellenességek is, mint a szív- és érrendszeri betegségek, a rákos megbetegedések, illetve a cukorbetegség. A diéták kiötlői állítják, hogy a fogyás szinte csak „melléktermék”.
A diéták szószólói szerint a hízást a finomított szénhidrátokban gazdag ételeknek – sült krumpli, sütemények, gabonapelyhek – az inzulintermelésre és a vércukorszintre gyakorolt hatása okozza. Így, ha ezeket főként zöldségfélékkel helyettesíted, egyensúlyba kerül a vércukor, esik az inzulinszint, és máris beindul a súlyvesztés.

A szigorú és az engedékeny

Mindkét diéta több szakaszból áll. Az első két hétben szigorúan korlátozzák a szénhidrátok fogyasztását, ekkor egyáltalán nem szabad például kenyeret, tésztát, rizst, alkoholt és cukrot fogyasztanod. Ehetsz viszont húsokat, halat, valamint keményítőt nem tartalmazó zöldségféléket. A második szakaszban fokozatosan zöld utat kapnak a gyümölcsök és a teljes kiőrlésű gabonafélék. A South Beach-diéta szerint a második szakasz addig tart, amíg el nem éred a megcélzott testsúlyt, a harmadik szakasz pedig tulajdonképpen egy életmódprogram, így életed végéig követheted. Dr. Atkins ellenben egy további fázist is bevezetett: a fokozatosan lassuló fogyás úgynevezett előkészítő fázisát.

Mindkét tábor képviselői egyetértenek abban, hogy nem igaz az az általánosan elfogadott nézet, miszerint a kevés szénhidrát automatikusan sok fehérjét jelent. A fehérjefogyasztás ugyanis egyensúlyban van a zöldségekkel, a gyümölcsökkel és a rostokkal. A legfőbb érdeme mindkét diétának, hogy bevezet az egészséges táplálkozás rejtelmeibe, védi az egészséget, valamint leszoktatja az embereket a gyorséttermek egészségre ártalmas kínálatáról, a mesterséges élelmiszerekről és a finomított cukor fogyasztásáról.

Melyikkel fogysz könnyebben?

A táplálkozástudományi szakértők szerint a módszerek közti fő különbség az étrendek szerkezetében rejlik. Az Atkins-diéta nagyon szigorú, amit sokan megnyugtatónak, mások pedig inkább nyűgnek éreznek. A South Beach-diéta követői a könnyed megközelítést kedvelik. Ha ugyanis ezt a diétát választod, fogyaszthatsz állati és egyéb zsírokat, sőt, desszerteket is.A South Beach-diéta azt ígéri, hogy az első két héten 3,6-5,8 kilogrammal leszel könnyebb, míg az Atkins-diéta ilyesmit nem állít. Ellenben mindkét diéta azzal kecsegtet, hogy a súlyveszteség hamar beáll a heti egy kilogrammos ideális mértékre.

Közös a két módszerben az is, hogy a zsírszegény étrendekkel ellentétben azt ígérik, hogy egyáltalán nem fenyeget majd az éhezés és a falásrohamok veszélye, hiszen semmi sem ítéli jobban kudarcra a fogyókúrát, mintha az ember azt érzi, hogy olyan szívesen enne még. Az orvosok szerint mindkét diéta alkalmazása során átalakul a szervezet kémiája, megszűnik az éhségérzet, visszatér az életerő, valamint az ígéreteknek megfelelően jelentősen csökken a szívbetegségek, a magas vérnyomás, a cukorbetegség és más betegségek kockázata.

Forrás:
femina.hu

Kapcsolódó fórumok:

Ezt mindenképpen olvasd el!

Tavaszi könnyed diéta

Itt a tavasz, lassacskán levetjük téli ruhadarabjainkat és újjakra, könnyedebbekre cseréljük őket. Te mit teszel …

Leave a Reply