A netfüggőség

Ma Magyarországon is majd’ minden háztartásban van számítógép, esetenként több is. Az internettel rendelkezők száma ennél valamivel alacsonyabb, az utóbbi években, főként a mobilinternet megjelenésével ez a trend villámgyorsan elkzdett növekedni, köszönhetően a széles lefedettségnek is.

Az internet előnyeiről egy tucat cikk is kevés volna, mindenki tudja, mire használja, mi vált be neki, mennyire segíti a kapcsolattartásban, a tájékozódásban, az információgyűjtésben, vagy a szórakozásban. Mégis, amikor az embert szinte beszippantja ez a hatalmas info-bomba, gyakran már csak későn veszi észre, hogy bizony függővé vált, a háló magába kerítette.

Tegyük fel a kérdést; mennyi időt töltünk az interneten naponta? Pár órát, netán többet is? Egy kutatás szerint az átlag ember ma körülbelül hetente 14 órát tölt a neten szörfözve, ez a normális eset. Vannak azonban, akik ennél jóval többet, extrém esetekben a napi 14 óra sem ritka! Az internetfüggőség betegség, jellemző tünetei vannak. A legegyértelműbb, hogy a függő már nem bírja elképzelni a net nélkül egy óráját sem, szinte – ha nem is görnyed a gépnél folyamatosan – 5 percenként megy fel a világhálóra. Ezeken túl fizikai tünetek is előfördulhatnak, mint idegesség, kézremegés, fejfájás, szemszárazság. Ha ez nem volna elég, a netfüggők gyakran családjuktól és barátaiktól is teljesen eltávolodnak.

Az egyik leggyakoribb függőséget okozó jelenségek az online szerepjátékok, másnéven MMO-k. Ezek ma hihetetlen népszerűek és gomba mód jelennek meg az újabb és újabb alternatívák, legyen az fizetős játék, vagy ingyenesen játszható program. A legismertebb fizetős platform a World of Warcraft, mely több millió felhasználóval bír, és több utánzata is – köztük teljesen ingyenesek is – ismert. Az újabb őrület azonban nem ez. Biztosan mindenki hallott már a Facebook-ról – külön cikket is megérdemelne a Facebook-függőség. A Facebook, mint platform rengeteg alkalmazással, így játékkal is rendelkezik, melyek közül ma a Farmville az, amelyik a legtöbb embert hozza lázba – hogy miért, az már egy másik kérdés.

Az internet szórakozás és információgyűjtés mellett egyebekre is használható, például ott vannak a gyorsan terjedő szerencsejátékok. Ki ne szeretne milliókat nyerni, szerencsét próbálni? Ezen oldalak erre a jellemző emberi tulajdonságra alaposan építenek is, legyen szó fogadásról, kaszinóról, vagy a ma oly divatos pókerről (hogy a póker mennyire szerencsejáték, arról megoszlanak a vélemények). Az online szerencsejáték veszélyei egyértelműek, az embert szinte beszippantja a milliónyi lehetőség, a korlátlan nyitvatartás, ki sem kell otthonról mozdulni. Az úgynevezett játékpénzes opciók is sokszor átverés-szagúak, szinte észre sem vesszük és már valódi pénzeket játszunk el.

A netfüggőség tehát nem játék, komoly betegség, amely enyhébb típusai még ártalmatlannak tűnhetnek, hiszen ha valaki mondjuk egész nap ‘fészbúkozik’, azzal még nem árthat senkinek, gondoljuk mi. Azonban amikor a függő körül eltűnnek a támogatók, a család, a barátok már biztos, hogy nehezen visszafordítható, komoly problémáról beszélünk. A lakás, a ház ‘eljátszása’ pedig már ‘csak’ hab a tortán, mely hab elfogyasztása után már nincs vissza út és bánhatjuk, hogy anno elkezdtük megenni azt a tortát…

Ezt mindenképpen olvasd el!

Skarlát

A skarlát lázzal járó fertőző, sőt ragályos betegség, amelyet jellegzetes bőrkiütés kísér. ehhez gyakran társul …

Leave a Reply